Tietoa lajista

SUP-lautailu on vesiurheilulaji, jonka juuret ovat Havaijilla ja surffauksessa. Lajin perusperiaatteena on liikkua kelluvalla surflautaa muistuttavalla, kuitenkin kooltaan suuremmalla laudalla. Laudalla seistään ja siitä tulee lajin englanninkielinen nimikin stand up paddle (boarding). Liikkumiseen käytetään pitkää melaa, jota kuljetetaan laudan sivuitse kulkevin vedoin seisten laudan keskellä. Laudoilla voi supata niin meri-, järvi- kuin jokiolosuhteissa ja SUP-laudat soveltuvat erinomaisesti myös aktiiviseen kuntoharjoitteluun.

Suomeen SUP-lautailu rantautui jo joitakin vuosia ennen sen räjähdysmäistä kasvua 2010-luvulla. Lajin helppo omaksuttavuus, keliriippumattomuus ja ilmatäytteisten lautojen helppous on mahdollistanut sadoille tuhansille suomalaisille täysin uudenlaisen tavan retkeillä luonnossa ja kehittää kuntoaan. SUP-laudalta seisten vesistömaisemat avautuvat täysin eri tavalla kuin soutaen tai meloen.

SUP-lautailu sopii niin himourheilijan kesätreenauksen tueksi ja omaksi tavoitteelliseksi kilpailulajikseen sekä leppoisaan melontaan mökillä ja luontoretkeilyyn upeassa suomalaisessa luonnossa.

Lue lajista lisää:

SUP-laudan valinta

SUP-melan valinta

SUP kilpailulajina

Ohjeita kylmän veden suppaukseen