Tapahtumat

2018 SUP SM, Sieravuori, kilpailuraportti

18-19.8 ratkaistiin Eurassa SUP:in Suomenmestarit kaksipäiväisessä kilpailussa. Tapahtumapaikkana edellisten vuosien tapaan Lomakeskus Sieravuori Pyhäjärven rannalla. Olosuhteet kumpanakin päivänä olivat kohtalaisen hyvät. Navakka tuuli, joka kyseiseen rantaan osui maatulena tarkoitti, että vesi oli tasainen. Kumpanakin päivänä saimme nauttia auringosta. Tällä kertaa ohjelmassa oli kolme lajia. Ensimmäisenä kilpailupäivänä Long distance ja toisena 200m sprint ja Technical race. Tapahtumassa oli siis jaossa lajikohtaiset Suomen mestaruudet, mutta päällimmäisenä palkittiin kolmen lajin kokonaiskilpailun voittajat. Avaan alla kilpailun kulkua lähinnä omasta (Jari) näkökulmasta.

Long distance

Long distance rata koostui kahdesta poijusta ja luodosta. Lähtö- ja maalilinja sijaitsi rannalla. Miehet kiersivät radan neljä kertaa (10.8km), naiset ja amatöörit kolme ja juniorit kerran.

Olosuhteet radalla olivat tällä kertaa helpot. Navakka maatuuli silloin tällöin kääntyi radalle tullen milloin mistäkin suunnasta.

Miehissä parhaan lähdön nappasi Tomas ja Jari jäi roikkumaan hänen beesiin. Thomas (Tumppi) kumminkin aivan kannoilla. Kärjen osalta vajaan parin ensimmäisen kierroksen ajan tilanne pysyi samana. Tämä oli mielestäni ensimmäinen kilpailu suomessa missä kärjen osalta oli selkeää taktikointia. Erot kärjessä ovat pienentyneet ja useammalla melojalla on hyvät mahdollisuudet voittoon. Tomas tiesi toimivansa vetojuhtana ja ei sen takia pitänytkään älytöntä vauhtia yllä. Tumppi ollut pitkillä matkoilla tänä kautena vahva ja tiesin, että Tumppi hakee ratkaisua reilusti ennen maalia. Muistaakseni Tumppi nousikin pikku hiljaa minun ja Tomaksen rinnalle toisen kierroksen loppupuolella.

 

Tumppi nousee rinnalle ja ohi. Kuva: Heli Konttinen

Tumpin lipuessa ohi mietin beesin vaihtamista. Luotin kuitenkin ettei Tomas anna Tumpin tässä vaiheessa karata ja pysyin Tomaksen beesissä. Tiesin olevani tässä kolmikossa hieman altavastaajana ja minulle oli tärkeää säästellä voimia mahdollisimman pitkään. Tumppi saapui kääntöpoijulle ensimmäisenä ja otti käännöksen jälkeen spurtin johon Tomas vastasi, mutta minä tipuin beesistä. Yritin repiä itseäni takaisin Tomaksen beesiin, tässä kuitenkaan onnistumatta. Sain kaksikon vielä kiinni kiertäessämme luotoa, mutta en vieläkään kyennyt nappaamaan beesiä. Tässä vaiheessa Tumppi ja Tomas rupesivat pikku hiljaa jättämään minua. Tumppi rupesi myös kasvattamaan pientä eroa Tomakseen. Tämä järjestys säilyi maaliin asti.

Tumppi saapumassa maaliviivalle Long Distance Suomen mestarina. Kuva: Heli Konttinen.

Lauri Palmroth ei ikävä kyllä päässyt matka kisaan osallistumaan. Lauri on ollut matkoilla tällä kaudella erittäin vahva ja tasaisella kelillä olisi varmaan sekoittanut pakkaa kärjen osalta.

Naisissa Elle oli kohtalaisen ylivoimainen ja nappasi itselleen Long Distance Suomen mestaruuden.

Hienoa oli nähdä Rantalan veljekset kisassa mukana ja veljeksistä vanhempi Akseli Rantala nappasi itselleen U16 poikien Long distance Suomen mestaruuden. 

 

Tulokset, Long distance:

Naiset:

 1. Elle Laakso
 2. Ritva Eskelinen
 3. Jenna Laakso
 4. Kirsi Vaulamo

Miehet:

 1. Thomas Fagerström
 2. Tomas Lelovits
 3. Jari Laine
 4. Juha Soikkeli
 5. Janne Laine
 6. Tuukka Tiilimäki

U16, Pojat

 1. Akseli Rantala
 2. Elias Rantala

Amatööri, Naiset

 1. Katja Harra

Amatööri, miehet:

 1. Jarmo Rantala

Avoin, Naiset:

 1. Eeva Haartio

 

200m Sprint

Sprint rata sijaitsi rannan edessä lähtölinja ulkona ja maalilinja rannan läheisyydessä. Matkaan lähdetään laudalla seisten.

Naisissa ja miehissä järjestettiin alkuerät joista kolme parasta pääsi finaaliin. Naisissa finaaliin pääsivät Elle, Jenna ja Kirsi. Tämä oli järjestys myös finaalissa. Elle nappasi siis myös Sprintin Suomen mestaruuden.

Miesten alkuerissä Tumppi meni sekaisin lähtö viesteissä ja myöhästyikin lähdössä pahasti. Finaaliin selviytyivät Tomas, Jari ja Lauri. Finaalissa kaikki saivat melko tasaisen lähdön. Tomas siirtyi pikkuhiljaa kärkipaikalle ja ylitti maaliviivan ensimmäisenä. Laurin ja Jarin sijoitukset jouduttiin tarkistamaan maali kamerasta, joka vahvisti Laurille toisen sijan. Miesten Sprintin Suomen mestaruus Tomas Lelovitsille.

Junioreille Sprint matka soveltuu mielestäni erittäin hyvin. U12 poikien sarjassa oli hienoa nähdä mukana tsemppaamassa 6-vuotias Sami Lelovits. 

U16 poikien sarjassa suomen mestaruudesta taistelivat Rantalan veljekset. Akselin voittaessa Sprintin Suomen mestaruuden.

 

Tulokset, 200m Sprint:

Naiset:

 1. Elle Laakso
 2. Jenna Laakso
 3. Kirsi Vaulamo
 4. Ritva Eskelinen

Miehet:

 1. Tomas Lelovits
 2. Lauri Palmroth
 3. Jari Laine
 4. Thomas Fagerström
 5. Janne Laine

U16, Pojat:

 1. Akseli Rantala
 2. Elias Rantala

U12, Pojat:

 1. Sami Lelovits

Amatööri, Miehet

 1. Jarmo Rantala
 2. Juha Korhonen

 

Technical Race

Technical race rata oli rannan edessä. Rata koostui kolmesta kierrettävästä poijusta ja rannalla laudan kanssa kierrettävästä lipusta. Lähtö- ja maalilinja rannalla. Miehet, Naiset ja amatöörisarja kiersi radan kahdesti ja juniorit kerran.

Miesten Technical Race startti. Kuva: Heli Konttinen.

Miehillä tasainen lähtö. Jari ui startissa pienen evän pohjakosketuksen johdosta. Ensimmäiselle kääntöpoijulle saapui Tomas ulko kautta. Perässä Lauri, Tumppi ja Jari. 

Tumppi ja Jari rinnakkain toisella kääntöpoijulla. Kuva: Heli Konttinen.

Kolmannelle kääntöpoijulle Tumppi ja Jari saapui rinnakkain. Ahdas tilanne johti kummankin kilpailijan kaatumiseen. Tästä johtuen Tomas ja Lauri saivat kaulan. Tomaksen tehdessä eroa Lauriin. Loppu kilpailun aikana ei suuria mullistuksia tapahtunut ja sijoitukset pysyivät samoina maaliin asti. Technical Racen Suomen mestaruus siis Tomas Lelovitsille.

Naisissa Elle otti turvallisella erolla Suomen mestaruuden jälkimmäisistä sijoista käytiin tiukkaa taistelua.

 

Tulokset, Technical Race:

Naiset:

 1. Elle Laakso
 2. Ritva Eskelinen
 3. Jenna Laakso
 4. Kirsi Vaulamo

Miehet:

 1. Tomas Lelovits
 2. Lauri Palmroth
 3. Jari Laine
 4. Thomas Fagerström
 5. Janne Laine

U16, Pojat:

 1. Akseli Rantala
 2. Elias Rantala

U12, Pojat:

 1. Sami Lelovits

Amatööri, Miehet

 1. Juha Korhonen
 2. Jarmo Rantala

 

Kokonaiskilpailun SM tulokset:

Onnittelut Suomen mestareille Elle, Tomas, Akseli ja Sami!!!!

Naiset:

 1. Elle Laakso
 2. Ritva Eskelinen
 3. Jenna Laakso
 4. Kirsi Vaulamo

Miehet:

 1. Tomas Lelovits
 2. Thomas Fagerström
 3. Jari Laine
 4. Lauri Palmroth
 5. Janne Laine
 6. Juha Soikkeli
 7. Tuukka Tiilimäki

U16, Pojat:

 1. Akseli Rantala
 2. Elias Rantala

U12, Pojat:

 1. Sami Lelovits

Amatööri, Naiset:

 1. Katja Harra

Amatööri, Miehet

 1. Jarmo Rantala
 2. Juha Korhonen

Lisää kuvia kilpailusta FSSF:n facebook sivuilla (Kuvat: Heli Konttinen).