Tapahtumat

Finnish SUP Cup 2021 -kisakooste: Sieravuori Supmasters IX 9.-10.7.

Sieravuori Supmasters on betonoinut asemansa Suomen SUP-kesän kalentereihin. Tänä vuonna klassikkokisa järjestettiin Eurassa Sieravuoren lomakeskuksessa jo yhdeksättä kertaa, ja se kuului myös kansainvälisen Eurotourin regional-kisojen sarjaan.

Kansainvälisen matkustuksen koronarajoitukset sekoittivat pakkaa viime kesän tapaan. Kansainvälisistä vahvistuksista paikalle saapui kuitenkin kotimaan kisaajille erittäin kova kirittäjä, tanskalainen junioreiden maailmanmestari Christian Andersen, joka on takonut jo erinomaista tulosta myös miesten kansainvälisissä kisoissa.

Perjantai 9.7.

Kaksipäiväinen kisatapahtuma on yleensä avattu perjantaina beach race -tyyppisellä iltakisalla ennen lauantain virallista Eurotour-matkakisalähtöä. Tänä vuonna poikkeuksen aikaisempiin vuosiin teki paikka: perjantain kisa, Aurajoki Grand Prix, vietiin nimensä mukaisesti aivan Turun ytimeen. Kisa oli samalla myös Finnish SUP technical cupin osakilpailu.

Kuva: Tanja Raunio

Oli vaikuttava näky, kun hiilikuituisten kisalautojen saattue kantajineen puikkelehti lähtöpaikkaa kohti keskustan liikennevaloissa. Kisalähtö tapahtui Nunnankadun päädystä läheltä Aboa Ventus Ars Nova -museota. Reitti kulki satamaa kohti Teatterisillalle asti, jossa melojat kääntyivät paluumatkalle. Helleputken keskellä sää oli vielä iltalähdön aikaankin kuuma ja joen varrella terassit täynnä.  Kisa myös herätti paljon kiinnostusta ja keräsi seuraajia joen varteen värikkäissä kisapaidoissa melovia kisaajia ihmettelemään. Useat kilpailijat kiittelivätkin sitä, että kerrankin SUP-kisaa pääsi melomaan katsojien edessä. Harvinaista herkkua lajissa, jossa yleensä rannasta kadotaan ulapalle ja palataan vasta kisan lopussa takaisin yleisön näkyville.

Lyhyen mutta vauhdikkaan kisan starttasi miesten sarja. Kuuden melojan kärkeen ampaisivat Tomas Lelovits ja Christian Andersen. Kaksikko piti yllä kovaa vauhtia. Kääntöpaikalle tultaessa Christian sai melottua pienen etumatkan ja pääsi tekemään pivot-käännöksensä ensimmäisenä. Loppumatkalla Tomas roikkui hyvin perässä mutta käännöksellä napattu ykkössija pysyi Christianin hallussa loppuun saakka. Kolmanneksi meloi Thomas “Tumppi” Fagerström. Sijat neljännestä kuudenteen menivät Jussi Palvalle, Janne Laineelle ja Dominic Rinkiselle.

Naisten ja juniorien sarja lähti vesille minuutin miesten perään. Neljän naisen ja yhden juniorin mittelössä peli oli selvä heti startista. Ennakkosuosikki Elle Laakso sprinttasi muilta karkuun ja meloi kisan voittoon. Sabine Klüss teki vahvan melonnan ja nappasi hopeasijan. Kolmannesta sijasta käytiin kamppailua. Lähdössä hieman pussiin jäänyt Ritva Eskelinen yritti saavuttaa kolmantena melovaa Jenna Laaksoa joen paluupätkällä mutta Jenna veti kovaa hienosti maaliin saakka ja vei kolmannen tilan. Juniorisarjan Sofia Rahikka starttasi samassa lähdössä, meloi vakuuttavasti ja nappasi oman sarjansa voiton mutta olisi pärjännyt mainiosti myös naisten sarjassa.

Video: Soldeman

Lauantai 10.7.

Launtaina jännättiin viime hetkiin asti säätä. Oli ennakoitu, että luvassa voisi olla Sieravuorelle tuttuun tapaan yhteen suuntaan tuulen ja aaltojen mukana etenevä downwind-kisa. Sellainen saatiin myös tänä vuonna! Elite-sarja starttasi Säkylän Pyhäjärven vastarannalta noin 12 kilometrin matkalle kohti Sieravuorta. Avoin sarja ja juniorit meloivat puolestaan lyhyempää lenkkiä Sieravuoren rannan tuntumassa. 

Olosuhteet olivat odotettavissa olevalle yli tunnin rupeamalle rankat: lämpömittari näytti vastarannalla kolmeakymmentä astetta, joten viilennyksen ja tankkauksen kanssa sai olla tarkkana. 

Startissa miesten sarjan Christian ampaisi kärkeen maailmanluokan rantalähdöllään. Tumppi sai myös hyvän lähdön. Tomaksella puolestaan oli vaikeuksia startissa, ja hän jäi kaatumisen jälkeen toisten taakse pussiin mutta sai rytmistä kiinni ja tavoitti Tumpin melko pian. Peesaamisesta ei ollut olosuhteissa juurikaan hyötyä, joten Tomas ja Tumppi jatkoivat matkaa rinta rinnan Christianin kiriessä etumatkaa. Puolen välin tienoilla Tomas alkoi jäädä vauhdista samalla kun Tumppi yritti saada kaiken irti tuulesta ja kohtuullisen pienistä aalloista. Christian tuli odotetusti maaliin ensimmäisenä. Toisena rannan tuntumaan ehti Tumppi, jolle tuli pientä sekaannusta poijuista ja näin ollen hän päätyi melomaan hieman ylimääräistäkin matkaa. Hän ehti kuitenkin maaliin kolmanneksi meloneen Tomasin edeltä. Neljänneksi tuli Janne Laine, viidenneksi Jussi Palva ja kuudenneksi Jussi Pekkarinen.

Naisten sarjassa Elle eteni miesten sarjan kanssa samaa matkaa ja oli hienosti koko porukan viidentenä maalissa. Naisten sarjan kakkonen Emmi Prykäri meloi myös hyvän ajan. Kisan kuumuudesta ja juomarepun toimimattomuudesta huolimatta Jenna taisteli rankan kisan maaliin ja kolmanneksi. 

Kuva: Pasi Rahikka

Kuumuus ja kosteus verottivat kaikkia ja jossain taustalla jyrisevä lähestyvä ukkonen toi oman lisämausteensa tunnelmaan. Ukkonen pysyi kuitenkin loitolla ja melojien matkaa turvasi kaksi vesijettiä ja meripelastusalus. Rankan kisan jälkeen maalissa tarjotut virvokkeet ja pizzat maistuivat kisaajille erityisen hyvin.

Suomen SUP-liitto kiittää Sieravuoren tiimiä erinomaisista kisajärjestelyistä! Jäämme odottamaan mielenkiinnolla, mitä ensi vuoden juhlavuosi kymmenennen kisan merkeissä tuo tullessaan.

Video: Soldeman

Tulokset:

Perjantai / Aurajoki Grand Prix

Naiset:
 1. Elle Laakso
 2. Sabine Klüss
 3. Jenna Laakso
 4. Ritva Eskelinen
Miehet:
 1. Christian Andersen
 2. Tomas Lelovits
 3. Thomas Fagerström
 4. Jussi Palva
 5. Janne Laine
 6. Dominic Rinkinen

Lauantai / Sieravuori, matkakisa

Elite Women:
 1. Elle Laakso, 1:23:29.6
 2. Emmi Prykäri, 1:31:04.3
 3. Jenna Laakso, 2:00:32.3
Elite Men:
 1. Christian Andersen, 1:08:34.8
 2. Thomas Fagerström, 1:14:37.9
 3. Tomas Lelovits, 1:16:33.6
 4. Janne Laine, 1:22:46.4
 5. Jussi Palva, 1:24:20.2
 6. Jussi Pekkarinen, 1:24:58.4
Open Women:
 1. Sabine Klüss, 0:44:11.8
 2. Eeva Haartio, 0:49:08.6
Open Men:
 1. Dominic Rinkinen, 0:40:37.5
 2. Ilari Palva, 0:42:03.2
Girls U16:
 1. Sofia Rahikka, 0:09:47.8
 2. Anni Palva, 0:12:25.18
Boys U12:
 1. Sami Lelovits, 0:10:26.18