Yleinen

Kilpasuppaajamme ICF:n MM-kisoissa Gdyniassa, Puolassa

ICF järjestää SUP-lautailun MM-kilpailut tänä vuonna Puolan Gdyniassa 7.-11. syyskuuta. Suomesta on lähdössä neljä SUP-lautailijaa kisaan mukaan. Pyysimme heitä pohtimaan omia tavoitteitaan ja jakamaan tunnelmia ennen kisaa.

Petri Mikkonen, SUP Team Finland

Kuva: Auli Mikkonen

Mikä sai sinut ilmoittautumaan MM-kisoihin?

Molemmat poikani olivat mukana aikanaan Tanskan MM-kisoissa ja ajattelin että ”mitä pojat edellä, sitä isät perässä”. Meillä on hieno SUP-pöhinä Suomessa ja upeaa että saatiin joukkue, vaikkakin senioripainotteinen tällä kertaa mukaan.

Missä lajeissa kilpailet?

Osallistun seuraaviin lajeihin
– M50+ Sprint
– M50+ Long Distance

Oletko asettanut jonkinlaisen tavoitteen omalle suoritukselle?

Ei ole kovin vahvaa kokemusta kansainvälisistä kisoista, mutta toki tavoitteet pitää olla korkealla, vaikka hauskaa on tarkoitus mennä pitämään ja kokemaan MM-kisojen tunnelmaa. Long Distance -kisan tulos on tosi paljon kelistä kiinni. Jos on kova tuuli ja iso aallokko, niin on tosi vaikea mennä arvuuttelemaan, miten pystyy melomaan rennosti ja tehokkaasti. Parhaimmillaan Long Distance -kisassa pitäisi olla mahdollisuuksia 20 parhaan joukkoon.

Sprintissä keli ei vaikuta varmaan juurikaan, mutta sillä on merkitystä onnistuuko tekemään rennon ja ehjän suorituksen, kun kisakokemusta on vähän. Sprintissä A-finaaliin pääsy pitää olla tavoitteena ja sitten jos/kun sinne pääsee, niin parasta suoritusta mennään tekemään.

Muita ajatuksia ja fiiliksiä kisoihin liittyen?

On ilo päästä kokemaan MM-kisojen tunnelmaa ja toivon että pystyy nauttimaan koko ajan huolimatta varmuudella mukana olevasta jännityksestä. Toki on myös mahtavaa nähdä lajin huippuja ihan livenä ja ehkä päästä jopa vaihtamaan kuulumisia. Tästä on sitten hienoa jakaa kokemuksia perheelle ja kavereille. Toivon että kun saadaan näkyvyyttä lajille, niin saataisiin myös nuoria mukaan lajiin ja sitä kautta myös näihin kansainvälisiin kisoihin enemmän Suomalaisia.

Janne Laine, SUP Team Finland

Kuva: Jari Laine

Mikä sai sinut ilmoittautumaan MM-kisoihin?

Mahdollisuus edustaa maailmalla ylpeänä Suomen pientä mutta sisukasta SUP racing -skeneä ja kisata ja hengailla rennon rempseästi maailman parhaiden suppaajien kanssa. Ja itse asiassa tulin puolivahingossa luvanneeksi Tomas Lelovitsille SM-kisojen 2021 jälkeisessä rupattelussa Jyväskylässä, että jos vain mahdollisuus tulee, lähden ensi vuonna MM-kisoihin. Mahdollisuus tuli, kiitos tästä myös uudelle työnantajalleni Fulvisolille. 

Missä lajeissa kilpailet?

M40+ Sprint ja Long Distance. Technical race olisi kiinnostanut myös, mutta järki voitti ja päätin antaa kropalleni lepoa.

Oletko asettanut jonkinlaisen tavoitteen omalle suoritukselle?

Maksimaalinen nautinto ja läsnäolo. Rennon aggressiivinen ja tasapainoinen veto, jossa energiat on jätetty reitille, ja hurmioituneella loppukirillä kuittaa vielä pari sijaa. Kesän paras kisa on tarkoitus vetää Puolassa, ja kroppa tuntuu aika kivalta tässä kisojen alla.

Muita ajatuksia ja fiiliksiä kisoihin liittyen?

Mielettömän hienoa lähteä tällaiseen reissuun! Vähän ”kerran elämässä” -meiningillä, mutta saattaahan tästä innostua kisaamaan lisääkin maailmalla.

Thomas Fagerström, SUP Team Finland

Mikä sai sinut ilmoittautumaan MM-kisoihin?

Kansainvälisissä isoissa kisoissa on oma viehätyksensä kun samalla lähtöviivalla on useita kymmeniä melojia eri maista. Iso joukko erivärisiä kisalautoja on hieno ilmestys. Tulee jopa mieleen Ranskan ympäriajo. Logistisesti tällaiset kisat voivat olla haastavia mutta Puola on sopivan lähellä ja saatiin varustekuljetuskin järjestettyä. Ilman muuta kisoihin mukaan, kun näin hieno mahdollisuus avautui.

Missä lajeissa kilpailet?

Kilpailen pitkällä matkalla M40+ -sarjassa. Nelikymppisten sarjassa lähtö ja matka on sama kuin yleisessä sarjassa, eli pääsee samalle lähtöviivalle maailman huippujen kanssa. Pitkällä matkalla kierretään alustavien tietojen mukaan 4 km rataa 4 kierrosta, eli tekemistä riittää.

Oletko asettanut jonkinlaisen tavoitteen omalle suoritukselle?

Tavoitteiden puolesta haluan lähinnä tehdä hyvän melonnan omalla tasollani. Kuntohuippu tämän kauden osalta saattaa olla jo takana päin, mutta siitä huolimatta on mahdollisuudet hyvään suoritukseen, kun olen taas saanut heräteltyä kehoa parin viikon melontatauon jälkeen.

Muita ajatuksia ja fiiliksiä kisoihin liittyen?

MM-kisat on mainio päätös tämän vuoden kilpailukaudelle ja on mahtavaa saada edustaa Suomea näissä kisoissa. Melonnat jatkuvat kisojen jälkeenkin mutta astetta rennommissa merkeissä.

Tomas Lelovits

Tomas on asunut ja kilpaillut Suomessa pitkään. MM-kisoissa hän edustaa synnyinmaataan Slovakiaa.

Kuva: Sabine Klüss / Sunshine Productions

What made you sign up for the competition?

It is the biggest competition of the year. Intense week full of racing. 

In which disciplines do you compete?

All M40 disciplines: sprint, long distance, technical

Have you set some kind of goal for your own performance?

Sure. I would like to bring home one medal. Would like to be in the top 10 in long distance. Rather closer to the first half and medal from the sprint. Hopefully in technical I can make it to the finals and then we see how much energy is left in the tank. But there is a lot of racing during the week and a lot of good athletes. So it will be a fight. 

Any other thoughts or feelings regarding the competition?

Feelings are good and the excitement is starting to build up. Conditions might be similar as in Finland. And this year we also have more people from Finland that will compete.

***

Tsemppiä kaikille kisaan!

Kisoja voi seurata alla olevien linkkien välityksellä. Ota seurantaan myös Instagram-tilimme, lähetämme tunnelmia paikan päältä pitkin viikkoa.

Kilpailun nettisivut ja livelähetykset

Kilpailun facebook-sivut