Yleinen

Fagerström ja Aro Finnish SUP cup -mestareiksi

Kausi on kääntynyt syksyn puolelle. Palataan kuitenkin hetkeksi vielä tunnelmissa kesäisemmille vesille. Espoon Laguunissa melottujen SUP-lautailun SM-kisojen yhteydessä saatiin päätökseen myös kesän 2023 Finnish SUP cup. Miesten sarjassa voiton vei Thomas Fagerström ja naisten sarjassa Nina Aro. Cup-kiertue oli tänä kesänä viiden kisatapahtuman mittainen.

Cup-kausi avattiin kesäkuun 11. päivä Tampereella Häme-Regatassa Pirkka-Melojien isännöimänä. Ohjelmassa olivat sprintit ja lyhyt 5 kilometrin matkakisa. Toisena kisapaikkakuntana ja SUP cupissa ensikertalaisena oli Lohjan iltasoudut, jossa melottiin matkakisa, kesäkuun 21. päivä Lohjan Seudun Soutajien isännöimänä. Molemmissa kisoissa nähtiin myös muiden lajien edustusta, koska Häme-Regatassa mukana olivat ratamelojat ja Lohjalla soutajat.

Heinäkuussa päästiin vesille myös kahdesti, ja molemmilla kerroilla jo klassikon asemaan nousseilla kisapaikoilla. 2. heinäkuuta Wågen järjesti Tammisaaressa Gullö runt -melontatapahtuman jo 46. kerran. Ohjelmassa oli kauden pisin matkakisa, n. 20 km. Pitkäaikaisimman SUP-kisan valtikkaa pitävä Sieravuori SUP Masters puolestaan kisattiin heinäkuun 15. päivä, ja lajeina olivat 200 m sprint ja technical race. Kauden päätteeksi SM-kisoissa Laguunissa 19.-20.8. melottiin vielä kaikki kolme lajia.

Miesten cupin voittaja Thomas Fagerström napsi voitot Häme-Regatasta, Lohjalta ja Gullö runtilta, sekä meloi SM-kisojen hopealle. Kokonaispisteillä 4500 hän oli ylivoimainen voittaja. Kakkoseksi tuli Lauri Palmroth. Kolmannen sijan kamppailu oli tiukka. Jussi Palva voitti Janne Laineen vain 37 pisteellä.

Naisten sarjassa oli tasaisempaa, tosin myös osallistuminen oli epätasaisempaa. Voittaja Nina Aro voitti Häme-Regatan ja Lohjan iltasoudut, sijoittui toiseksi Gullö runtilla ja SM-kisojen matkakisassa ja kerrytti yhteensä 3375 pistettä. Toiseksi tullut Anne Rikala voitti Gullö runtin ja SM-kisojen kokonaiskisan ja kerrytti 3000 pistettä. Kolmanneksi tuli Emmi Prykäri, joka napsi lajivoitot sekä Sieravuoren että Häme-Regatan sprinteistä.

Miesten sarjassa meloi yhteensä 13 ja naisten sarjassa 8 melojaa. Vuoden 2022 cupissa vastaavat lukemat olivat 10 ja 6, eli lisenssimäärät ovat olleet kasvussa. Ilahduttavaa on myös kisaavien junioriharrastajien määrän kasvu, mistä kiitos kuuluu tänä kesänä erityisesti Merimelojien juniorityölle.

Lisää väkeä kisaviivoille ja iloiseen SUP-kisa-aktiivien joukkoon kuitenkin mahtuu, eli kannustamme kaikkia kiinnostuneita SUP-lautailijoita ensi kesänä mukaan kokeilemaan kisaamista matalalla kynnyksellä. Jokaisen kisatapahtuman yhteydessä melotaan myös kuntosarjan lähtöjä, jotka soveltuvat hyvin myös kisaamisen vasta-alkajille.