Tapahtumat

Kisakooste: Finnish SUP Cup #4 / Sieravuori SUP Masters XI 15.7.2023, Eura

Kirjoittaja: Janne ”Lake” Laine

Sieravuori SUP Masters Suomen SUP-kisailun klassikkokisa

Sieravuoren rannalla ja eri puolella Pyhäjärveä ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana mennä viilettäneet kotimaiset kisailijat ja kuntoilijat, itseään ja toisiaan haastaen, usein yhdessä EuroTourin ja sitä edeltäneen Waterman Leaguen osakilpailuvoitoista ja pisteistä kamppailleiden maailmanhuippujen kanssa. Useita Suomen mestaruuksia on samalla rannalla myös vuosien mittaan ratkottu. Allekirjoittaneen SUP-kisauran eräs hauska muisto on joidenkin vuosien takaa, kun kisapäivän jälkeen seurasin Sieravuoren ravintolan baaritiskillä Zane Schweitzerin ja Casper Steinfathin kanssa Matti Nykäsen keikkaa – keskustelimme siinä kaikenlaista surffauksesta, SUP-melonnasta, mäkihypystä, urheilemisesta, musiikista ja elämästä. Molemmat nuoret herrat ovat ottaneet menestyksekkään kansainvälisen kisauransa ensimmäisiä voittojaan Sieravuoressa.

Tänä vuonna Sieravuoreressa kamppailtiin Suomen SUP Cup -pisteistä, ja kun kotimaan terävimmälle kärjelle oli kisapäivälle ilmaantunut muita rientoja, oli miesten kisassa uudella voittajalla mahdollisuus päästä samalle Sieravuori SUP Mastersin voittajien listalle edellä mainittujen lajin isojen nimien kanssa.

Kisa käytiin mukavassa kesäkelissä aurinkoisena ja kevyttuulisena päivänä, lajeina tällä kertaa 200 metrin sprintti ja tekninen kisa.

200 m sprint

Sprintti melottiin kevyeen myötuuleen ja -aaltoon järveltä kohti lähellä rantaa ollutta kahden poijun välistä maaliviivaa, ensin yksi harjoituskierros lämmittelyvauhdeilla, jotta saatiin kaikille tuntuma sijoittumisesta lähtöviivalle ja lähtömerkeistä. Sen jälkeen melottiinkin sitten niin sanotusti urku auki, eli mahdollisimman kovaa lähdöstä maaliin, ensin naiset ja heti perään miehet.

Naisten sprintin voiton vei Emmi Prykäri, joka oli onnistunut järjestämään urheiluntäytteisen päivänsä menot niin että ehti sopivasti Sieravuoreen melomaan sprintin. Kohta maalintulon jälkeen Emmi lähtikin siirtymään seuraavaan kohteeseen, ja tekniseen kisaan saapui sprintin kakkoseksi tullutta Elle Laaksoa kirittämään Sini Linna.

Miesten sprintin voitosta käytiin todellinen maalikamerakamppailu. Itse tunsin olevani matkan varrella hyvin rintamassa mukana, mutta maaliviivan lähestyessä huomasin seuraavani Jussien Saari ja Palva maalintuloa hieman takavasemmalta. Edes maalikamerakuvasta oli hyvin vaikea nähdä kumman laudan nokka ylitti ensimmäisenä maaliviivan, Palvan Sunovan vai Saaren Fanaticin. Kyse oli todella senttipelistä. Kymmeniä kertoja videota kelattuaan tuomaristo sai voittajan selville. Niukimmalla mahdollisella erolla sprintin vei nimiinsä todella vahvaa sisääntuloa kotimaiseen sup-kisaskeneen tekevä Jussi Saari.

Technical race

Teknisen kisan rata koostui kahdeksasta poijukäännöksestä. Kisaan lähdetiin rantastartilla, miehet ja naiset samassa lähdössä. Naiset kiersivät radan yhden kerran ja miehet kahteen kertaan, joten miehille käännöksiä tuli yhteensä 16 kappaletta.

Naisten kisassa vedettiin tottuneesti hyvällä poijukäännöstekniikalla, Elle ykkösenä ja Sini kakkosena.

Oma urheilukelloni antoi miesten kisan kokonaispituudeksi noin 2,5 km. Kisa oli mukavan haastava, haettaessa suhteellisen pitkällä usean käännöksen radalla reipasta, maaliin asti kestävää kisavauhtia ja samalla sujuvia poijukäännöksiä. Itse pidän paljon rantastarteista ja pääsinkin matkaan kisan kärjessä, Jusseista Palva lähituntumassa. Jussi onnistui ensimmäisen kierroksen puolessa välissä poijukäännöksessä vääntämään itsensä kisan kärkeen, eivätkä paukkuni riittäneet vastaamaan Jussin päivän vauhtiin loppumatkalla. Lopullisesti kisan voitto ratkesi haaveilemani loppukirin katkettua pulahdukseen yrittäessäni kiristää vauhtia muutama poijunväli ennen maalia. Jussi Saari oli myös kaatunut kisan aikana, ja meloi murtuneella melalla kolmanneksi.

Onnittelut Jussi Palvalle Sieravuori SUP Masters XI -kokonaiskisan mestaruudesta ja Jussi Saarelle sprinttivoitosta heti ensimmäisellä kisakaudellaan! Lake palaa mökkileirille harjoittelemaan poijukäännöksiä.

Elle vei kotikisassaan Sieravuori SUP Mastersin voiton yhteispisteissä – Onnittelut, Elle!

Kisan jälkeen muutaman hengen jäähdyttelylenkki kasvoikin lopulta kaikkien miesten kisaan osallistuneiden leppoisaksi yhteismelonnaksi. Yksi kaaduttu pivot-käännös kääntyessämme järveltä takaisin rantaa kohti inspiroi koko porukan pyörimään (ja kaatumaan) käännöksiä kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Siinä sitä pyörittiin ja polskittiin Pyhäjärvellä vartin verran koko porukka yhtenä iloisena parvena, ja päälle vielä yhteisestä lähtömerkistä 30 melanvedon maksimivauhtinen spurtti kohti rantaa. Koska miksipä ei, ja porukallahan tätä on kiva tehdä.

Tulokset:

200 m sprint

Naiset:
1. Emmi Prykäri
2. Elle Laakso

Miehet:
1. Jussi Saari
2. Jussi Palva
3. Janne Laine
4. Mika Partanen

Kuntosarja:
1. Kai-Jussi Ruuskanen

Technical race

Naiset:
1. Elle Laakso
2. Sini Linna

Miehet:
1. Jussi Palva
2. Janne Laine
3. Jussi Saari
4. Mika Partanen

Kuntosarja:
1. Kai-Jussi Ruuskanen