Tapahtumat, Yleinen

Pacific Paddle Games 2018, Elle Laakson raportti

Kisamatkalla Kaliforniassa

Pacific Paddle Games (entinen Battle of the Paddle) on SUP kauden suurin tapahtuma, joka järjestetään vuosittain Kalifornian Dana Pointissa Doheny State Beachilla. Vuodesta 2015 lähtien järjestetty PPG haastaa kaikkein parhaimmatkin SUP-lautailijat kahden päivän kilpailulla, johon kuuluvat perinteinen kuuden mailin (noin 10km) Long Distance sekä aallokossa kilpailtava technical race.

Tänä vuonna kilpailu järjestettiin 6.-7.10. ja ensimmäisenä päivänä ratkottiin pitkän matkan mestaruudet niin pro sarjoissa kuin open, youth sekä prone sarjoissakin. Pro sarjan mestaruuden naisissa vei Oregonin Hood Riveriltä kotoisin oleva Fiona Wylde ja miehissä australialainen Lincoln Dews. Seuraava päivä lähti käyntiin open sarjojen technical radoilla, jonka jälkeen pro sarjojen kilpailijat lähtivät tavoittelemaan niin technical kuin overall (pitkämatka+technical) voittoja. Naisissa voiton vei kalifornialainen Candice Appleby ja miehissä havaijilainen Connor Baxter. Kilpailun kokonaispotti oli 60 000 USD, josta kilpailivat kaikki pro sarjoihin osallistuneet. Naisissa voittaja oli Candice Appleby ja miehissä Lincoln Dews.

Fiona Wylde maalisuoralla. Kuva: Jari Laakso

Saavuin kisapaikalle pari päivää ennen kilpailujen alkua. Aallokko oli paikan päällä paljon suurempi kuin osasin odottaa. Tapasin rannalla The Paddle Academyn valmentajan Mike Eisertin, joka oli tuonut rannalle laudan, jonka sain SIC:iltä lainaksi kilpailujen ajaksi. (Lauta: SIC RS 12’6 x23,5) Iso kiitos koko SIC tiimille ja Anthonylle laudan lainasta ja muusta. Pääsin pian veteen ja ei kovin kauaa kestänyt ennen kuin sain huomata suuressa aallokossa SUPpaamisen olevan astetta haastavampaa kuin olin kuvitellut ja tunnin kokeilu aallokossa muuttui viiden tunnin sessioksi, johon kuului myös osallistuminen The Paddle Academyn treeneihin ja oman idolini Fiona Wylden tapaaminen. Ensimmäinen päivä kisapaikalla oli upea, ja sain tavata monia huippu-urheilijoita ympäri maailmaa. Seuraava, kilpailuja edeltävä päivä, ei mennyt yhtä mainiosti, sillä aallokko oli noussut niin suureksi, etten päässyt ranta-aallosta ulos.

Ensimmäinen kilpailupäivä oli erittäin hieno kokemus, josta oppi paljon uutta. Näin tasaisessa vedessä treenaavana suppaajana kuuden mailin pitkä matka meriaallokossa tuotti yllättävän paljon haasteita ja melomiseen piti keskittyä koko ajan ja etenkin jalkalihakset sekä tasapaino oli koetuksella tauotta. Olin kaksi viikkoa ennen kilpailuja kipeänä ja treenin puute oli helppo huomata jo pelkästään heikentyneessä tasapainossa. Kilpailin Youth 15-17 vuotiaiden sarjassa ja sijoitukseni oli 4. Olin tyytyväinen jo pelkästään radasta suoriutumisesta, joten ehdottomasti myös sijoituksesta, mutta hieman jäi harmittamaan reilun puolen minuutin ero kolmanteen sijaan, johon minulla olisi ollut hyvät mahdollisuudet, jos en olisi kaatunut viimeisellä aallolla. Kilpailu toi paljon motivaatiota jatkaa treenaamista entistä kovempaa, sillä tällä kertaa podium -sijoille päässeiden tyttöjen suoritukset olivat parempia kuin omani. Hienoa oli kuitenkin huomata, että itsekin pärjäsin kansainvälisessä kisassa jo ihan hyvin.

Kuva: Anthony Scaturro.

Seuraavan päivän technical race oli ennen kaikkea hauska ja haasteellinen. Varsinaisesta kilpailusta (2.4mile) tulin maaliin oman sarjani kuudentena ja pääsin 15 parhaan open + youth 15-17 -sarjojen kilpailijoiden joukossa jatkoon Open Surf -raceen, jossa kierrettiin yksi kierros pro rataa. Minun lisäkseni vain yksi tyttö 15-17 vuotiaiden sarjasta lähti kisaan mukaan (7 sarjastani pääsi jatkoon) ja lähtöviivalla mietinkin, että mikä sai minut mukaan viivalle koettelemaan olemattomia surf-taitojani. Onneksi kuitenkin päätin kilpailuun lähteä, sillä olihan se mahtava kokemus. Maaliviivan ylitin kilpailuun lähteneistä viimeisenä (9/15 sija, 6kpl open women DNS), mutta ehdottomasti parhaimmalla fiiliksellä kaikista kolmesta kisasta, jotka kisasin. Rata koetteli voimiani, taitojani ja lihaksiani kaikin mahdollisin tavoin, mutta se viimeinen aalto, jolla pääsin rantaan asti, oli kyllä joka ikisen kiviä päin kaatumisen ja aaltojen alle jäämisen arvoinen. Maaliin tullessani kilpailun voittajat juoksivat antamaan läpyjä ja onnittelemaan. Juuri tämä muiden kilpailijoiden kannustaminen ja yhteishenki on yksi SUP-kilpailujen parhaista puolista, mikä tuli hyvin esille viikonlopun aikana.

Kilpailuun osallistui lähes 400 kilpailijaa ympäri maailmaa. Vaativista kilpailuolosuhteista huolimatta lähtöviivalla nähtiin kaiken ikäisiä kilpailijoita nuorimpien ollessa noin seitsemän vuotiaita. Hienoa nähdä kuinka suureksi laji on jo maailmalla kasvanut.

Iso kiitos PPG 2018 järjestäjille ja sponsoreille, kanssakilpailijoille, perheelleni ja koko tuelle Suomessa, SIC Teamille ja The Paddle Academylle! Isot onnittelut voittajille ja kaikille kilpailijoille. Kaikki tekivät upeita suorituksia kisoissa, mutta erikseen haluan mainita kuitenkin brasiliaisen Gulliherme Dos Reisin (Pro Men 2. sija), Fiona Wylden (Pro Women 2. sija) sekä Jade Howsonin (Pro Jr. 1. sija), jo nyt sekä tulevaisuudessa heistä kuullaan varmasti paljon! Vuoden 2019 Pacific Paddle Games kilpaillaan ensimmäistä kertaa APP:n (Association of paddlesurfing professionals) järjestämänä ja toivottavasti lähtöviivalla on mukana myös suomalaisia lajin edustajia.

 

Elle Laakso