Yleinen

SM-kisat Vuosaaressa, tapahtumaraportti päivältä 2

Toinen kilpailupäivä Natura Vivan melontakeskuksessa Vuosaaressa oli aurinkoinen mutta hieman lauantaita tuulisempi. Olot säilyivät kuitenkin erittäin hyvinä päivän kahden lajin, sprintin ja technical race, läpikäymiseen.

Ohjelma alkoi sprintin kilpailijakokouksella. Kakkospäivänä osallistujia oli sen verran vähemmän, että jokainen sarja päätettiin käydä ilman karsintoja ja näin ollen kaikki sarjat meloisivat suoraan finaalilähdöt.


Kirsi Vaulamo ja Sara Sundell kamppailussa hopeamitalista. Kuva: Minna Heikkinen

Naisten sarjassa Elle Laaksoa lähti haastamaan Sara Sundell, Ritva Eskelinen ja viime vuoden SM-kisoissa sprintin pronssia napannut Kirsi Vaulamo, joka meloi kisoissa ainoastaan sprintin lähdön. Elle sai pidettyä kärkitilan maaliin saakka. Muista sijoista käytiin kovaa kamppailua. Sara kuitenkin selvitti tiensä kakkoseksi ja Kirsi kolmanneksi. Ritva joutui luovuttamaan matkan viimeisellä kolmanneksella nilkkavammansa takia ja lipui maaliin muiden perässä.


Miesten kilpasarjan sprintissä oli neljä kilpailijaa: Thomas Fagerström, Lauri Palmroth, Tomas Lelovits ja Sami Laakkonen. Samin lauta jäi lähtölinjalla hieman poikittain ja hän pääsi starttiin muiden perässä takamatkalta. Tomaksen vauhti oli aamupäivän kovinta ja hän toi laudan keulan ensimmäisenä maaliviivalle. Lauri meloi toiseksi ja Thomas kolmanneksi. Kisojen ensikertalainen Sami nappasi neljännen sijan ja arvokasta kisakokemusta tuleville vuosille.

Miesten sprintin voittaja Tomas Lelovits kättelee Natura Vivan Arhi Leveelahtea. Kuva: Minna Heikkinen

Junioreissa Elias Rantala ja Sami Lelovits jatkoivat hyviä otteitaan ja meloivat sprintin komeasti. Ainoina osallistujina he toki samalla meloivat sarjojensa voittoon.

Elias Rantala sprintin maalissa. Kuva: Minna Heikkinen
Sami Lelovits kurottaa maaliin. Kuva: Minna Heikkinen

Retkisarjan lähdössä oli mukana kuusi melojaa, joista viisi miesten ja yksi naisten sarjassa. Matkalla riitti tapahtumia alusta loppuun, kun melojien risteävät linjat ja lautojen peräaallot toivat omat mausteensa lähtöön. Kirkkaaseen voittoon meloi Janne Laine. Kakkoseksi taituroi Jarmo Rantala ja kolmanneksi kisojen ensikertalainen Kaspian Holmström. Juha Korhonen ja Timo Kuntsi ottivat lähdön peräpään sijoitukset. Naisten sarjan ainoana osallistujana Katja Harra sai keskittyä omaan suoritukseensa ja meloi sarjansa voittajana maaliin.


Janne Laine (vas.), Kaspian Holmström ja Jarmo Rantala retkisarjan sprintissä. Kuva: Minna Heikkinen

Sprintin palkintojenjaon jälkeen oli vuorossa lounastauko ja Jari Laineen tekniikkaklinikka, minkä jälkeen starttasi päivän toinen laji, technical race. Kilpailijakokouksessa käytiin läpi rataa ja lähdön järjestelyjä. Lähtö tapahtuisi seisoen laudan vieressä noin polven syvyisestä vedestä, jonka jälkeen kilpailijat kiertäisivät sydämen muotoisen poijuradan kahdesti, tekisivät yhdelle poijuista vielä lisälenkin, jonka jälkeen koittaisi maalisuora.


Naisten kilpasarja lähti matkaan ensimmäisenä. Elle Laakso säntäsi kärkeen heti alusta, Sara Sundell kintereillään. Ritva Eskelinen joutui ottamaan lähdön rauhallisemmin, jotta pääsi laudalle nilkkatuen kanssa, ja jäi startissa muista. Sara seurasi Elleä tiivisti pari poijuväliä mutta Elle sai kurottua etumatkaa ja meloi lopulta selkeässä johdossa maaliin. Samoin Sara kasvatti tukevan johdon Ritvaan, joka kuitenkin väänsi pivotteja sinnikkäästi ja taisteli maaliin asti.


Ritva Eskelinen (vas.), Sara Sundell ja Elle Laakso naisten technical racessa. Kuva: Minna Heikkinen

Miesten sarjassa Tomas Lelovits otti johtopaikan ensimmäisellä suoralla, Lauri Palmrothin, Thomas Fagerströmin ja Sami Laakkosen seuratessa perässä. Tomaksen painellessa menemään kärjessä Thomas nappasi kiinni kakkossijasta. Lauri seurasi aivan Thomaksen perässä puolitoista kierrosta ja useammalla poijulla yleisö sai jännittää, pääseekö Lauri puikkaamaan sopivassa välissä ohi. Thomas piti kuitenkin käännökset napakoina eikä jättänyt Laurille tilaa ja lopulta meloi karkuun ottaen kisan kakkossijan. Lauri tuli perässä hyvänä kolmosena. Sami suoritti ensimmäisen technical racensa hienosti meloen neljäntenä maaliin.

Thomas Fagerström (vas.), Sami Laakkonen ja Lauri Palmroth miesten technical racessa. Kuva: Minna Heikkinen

Retkisarjan startissa nähtiin viisi miestä ja yksi nainen. Janne Laine rynnisti ryhmän kärkeen heti ensimmäisellä suoralla ja muut seurasivat perässä. Janne meloi alusta loppuun ykkösenä. Asemia himmeämpien mitaleiden suhteen lähdettiin rakentelemaan jo ensimmäisellä poijulla, kun Jarmo Rantala, Kaspian Holmström ja Juha Korhonen ottivat toisistaan mittaa. Taistelu hopeasta käytiin lopulta Juha Korhosen ja Jarmo Rantalan välillä, kun Juha pääsi poijua ohittaessaan edellä menneestä Jarmosta ohi ja meloi karkuun. Kaspian meloi hienosti neljänneksi. Timo Kuntsi joutui jättämään kisan kesken ja otti viidennen sijan. 

Juha Korhonen (vas.), Jarmo Rantala ja Kaspian Holmström retkisarjan technical racessa. Kuva: Minna Heikkinen

Naisten retkisarjassa nähtiin ainoastaan yksi osallistuja, kun Katja Harra lähti rohkeasti miesten kanssa samassa lähdössä poijuja kiertämään. Hienolla tsempillä Katjalle siis oman sarjansa voitto ensimmäisestä technical racen lähdöstään ikinä!

Juniorit Elias Rantala ja Sami Lelovits kiersivät rataa jälleen yhtä aikaa. Eliaksen reitti oli hieman pidempi kuin Samin. Molemmat suoriutuivat kisasta hienosti ja tulevaisuuden toivojen menoa ihasteltiin rannalta isolla joukolla.

Technicalin jälkeen kisat oli saatu päätökseen ja oli aika palkintojenjaon. Miesten kilpasarjan kokonaiskilpailun vei Tomas Lelovits. Toisen sijan otti Thomas Fagerström ja kolmannen Lauri Palmroth. Kaikkiaan miesten kisasarjassa nähtiin 10 osallistujaa. Naisten kilpasarjan kokonaiskilpailun voitti Elle Laakso, hopeaa sai Sara Sundell ja pronssia Ritva Eskelinen. Naisten sarjassa oli yhteensä kuusi osallistujaa.

Miesten retkisarjan kokonaiskilpailun kullan vei kaikki lajit voittanut Janne Laine. Toiseksi sijoittui Juha Korhonen ja kolmanneksi Jarmo Rantala. Miesten retkisarjassa oli yhdeksän melojaa. Naisten retkisarjan kokonaiskilpailun voitti Katja Harra. Hopean vei Eeva Haartio ja pronssin Paula Uski. Sarjassa oli viisi osallistujaa.

Juniorisarjoissa meloi kolme nuorta. Alle 16-vuotiaiden kokonaiskilpailuvoiton otti Elias Rantala ja alle 12-vuotiasissa Sami Lelovits.

Kokonaiskilpailun sarjojen palkitut. Kuva: Sami Laakkonen

Suomen SUP-liitto kiittää järjestäjäpartneria Natura Vivaa erinomaisista kisapuitteista ja yhteistyöstä. Kiitos myös tapahtumaa tukeneille Rautio Sportsille ja KiteTirrille! Ja erityisesti kiitos sille mahtavalle 33 melojan joukolle, joka kisoihin osallistui, ja myös paikalle kisoja seuraamaan saapuneelle yleisölle! Ennätysmäinen osallistujien määrä näkyi tapahtumapaikalla positiivisena kuhinana samanhenkisten ihmisten kerääntyessä yhteen ja vaihtamaan kuulumisia, lajivinkkejä ja tsemppejä. 

SM-kisoissa saatiin päätökseen myös taisto Suomen cupin voitosta. Kisakausi päätetään vielä Lauttasaaren ympärimelonnassa 31. elokuuta yhdessä purjelautailijoiden kanssa.Tulokset:

Naiset kilpa 200 m sprint

 1. Elle Laakso 01:15
 2. Sara Sundell 01:19
 3. Kirsi Vaulamo 01:21
 4. Ritva Eskelinen 01:27

Miehet kilpa 200 m sprint

 1. Tomas Lelovits 01:01
 2. Lauri Palmroth 01:04
 3. Thomas Fagerström 01:09
 4. Sami Laakkonen 01:14

U16 kilpa 200 m sprint

 1. Elias Rantala 01:26

U12 kilpa 200 m sprint

 1. Sami Lelovits 01:41

Naiset retki 200 m sprint

 1. Katja Harra 01:54

Miehet retki 200 m sprint

 1. Janne Laine 01:13
 2. Jarmo Rantala 01:21
 3. Kaspian Holmström 01:24
 4. Juha Korhonen 01:25
 5. Timo Kuntsi 01:45

Naiset technical race (ei ajanottoa)

 1. Elle Laakso
 2. Sara Sundell
 3. Ritva Eskelinen

Miehet technical race (ei ajanottoa)

 1. Tomas Lelovits
 2. Thomas Fagerström
 3. Lauri Palmroth
 4. Sami Laakkonen

U16 technical race (ei ajanottoa)

 1. Elias Rantala

U12 technical race (ei ajanottoa)

 1. Sami Lelovits

Naiset retki technical race (ei ajanottoa)

 1. Katja Harra

Miehet retki technical race (ei ajanottoa)

 1. Janne Laine
 2. Juha Korhonen
 3. Jarmo Rantala
 4. Kaspian Holmström
  Timo Kuntsi DNF

KOKONAISKILPAILU

Miehet kilpa

 1. Tomas Lelovits 3000
 2. Thomas Fagerström 2050
 3. Lauri Palmroth 1850
 4. Sami Laakkonen 950
 5. Jussi Pekkarinen 400
 6. Juha Soikkeili 325
 7. Petri Mikkonen 250
 8. Joona Eskelinen 200
 9. Jussi Nurminen 125
 10. Petri Raveala 100

Naiset kilpa

 1. Elle Laakso 3000
 2. Sara Sundell 2250
 3. Ritva Eskelinen 1275
 4. Nina Aro 550
 5. Kirsi Vaulamo 550
 6. Isa Merikallio 400

U16 kilpa

 1. Elias Rantala 3000

U12 kilpa

 1. Sami Lelovits 3000
 2. Alek Tienhaara 750

Miehet retki

 1. Janne Laine 3000
 2. Juha Korhonen 1900
 3. Jarmo Rantala 1850
 4. Kaspian Holmström 1275
 5. Timo Kuntsi 450
 6. Lasse Luoto 400
 7. Jaakko Rewell 250
 8. Tomi Anttila 200
 9. Mika Papunen 150

Naiset retki

 1. Katja Harra 2000
 2. Eeva Haartio 1000
 3. Paula Uski 750
 4. Heidi Hussa 550
 5. Maria Walden 400