Yleinen

Suppaajamme Kaliforniassa – Elle Laakson ikimuistoisen vaihtovuoden kuulumiset

Elle Laakso on nuoresta 17-vuoden iästä huolimatta hallinnut Suomen SUP cupin naisten sarjaa suvereenisti jo useamman vuoden. Turkulainen Kerttulin urheilulukiolainen valmistautuu parhaillaan yhteen kauden pääkisoistaan, kansainväliseen EuroTourin osakilpailuun, joka melotaan hänen tutussa treenirannassaan Sieravuoressa tulevana viikonloppuna. Viime syksynä Elle lähti vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin. Vuosi tarjosi hienoja hetkiä ja mahdollisuuksia suppaajana kehittymiseen – ja sitten sen yllätyskäänteen, kun paluu Suomeen koittikin nopeammin kuin piti. Tässä jutussa Elle kertoo kokemuksistaan vaihtovuoden ajalta maalla ja erityisesti merellä.

”Elokuussa 2019 lähdin vaihto-oppilaaksi Kaliforniaan San Diegon lähellä sijaitsevaan Ramonan kaupunkiin. Tammikuussa 2020 vaihdoin host-perhettä ja muutin Dana Pointtiin, joka on ”the capital of SUP”.

Vuoden aikana pääsin treenaamaan avoimella merellä sekä aalloissa. Ensimmäisen viiden kuukauden aikana treenipaikkanani toimi La Jolla, joka sijaitsee San Diegossa. Sain hommattua itselleni SIC RS 14×21.5 -laudan käyttöön, ja sen kanssa aika kului kuin siivillä aallokossa. Huomaamattani useampi tunti kului joka kerta, kun rantaan ajettiin. Pian sain myös toisen San Diegossa asustelevan vaihtarin innostumaan surffaamisesta ja aina kun La Jollaan päästiin, oli surffi- tai suppilaudat mukana. Parhaimmillaan oltiin neljää viittä tuntia vedessä.

Dana Pointtiin muutettuani treenin määrä, laatu ja taso kasvoi huomattavasti. Pääsin mukaan paikallisen The Paddle Academyn (TPA) Junior SUP Development Program -joukkueeseen. Koulussa valitsin aineeksi SUP-lautailun eli SUP PE:n. TPA treenasi maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin, SUP PE oli tiistaisin ja torstaisin. Asuin muutaman kilometrin päässä Baby Beachilta, jossa molemmat joukkueet treenasivat. Tavallisesti pyöräilin aina alas Golden Lanternia pitkin ja lautani odotti rannalla SUP PE -ryhmän lautavarastossa.

Coach Mike ja TPA:n juniorijoukkue. Kuva: Ingrid Nilsen

Huomasin heti, kuinka kovaa joukkue treenasi. Ennen jokaista treeniä kokoonnuttiin parkkipaikan läheisyydessä ja coach Mike kertoi, mitä on ohjelmassa. Usein mentiin harborista avoimelle merelle mutta välillä tehtiin intervalleja harborin sisällä. Haastetta loi avoimella merellä meren swelli. Joukkueessa treenaa SUP-maailman junnupuolen kärki. Muun muassa U18-maailmanmestari ja 2019 200 m sprintin naisten maailmanmestari Jade Howson sekä jo Redbull Heavy Wateriinkin osallistunut 18-vuotias USA:n maajoukkueen Tyler Bashor ovat osa TPA:ta. Yhdessäkään treenissä ei päästy helpolla vaan aina vedettiin kovaa. Parasta oli päästä kokemaan muiden kanssa treenaaminen, kun Suomessa olen pääasiassa treenannut itsekseni. Muut tsemppasivat ja mahdollistivat draftauksen. Totesin myös, että muiden kanssa treenatessa tulee myös mentyä astetta kovempaa. Parhaaksi muistoksi jäi 2.3.2020 tehty downwinderi Dana Pointin Killer Danasta San Clementeen. Tämä oli itselle ensimmäinen downwinderi meressä ja osoittautui huomattavasti haastavammaksi kuin kuvittelin. Iso kiitos menee coach Mikelle, joka opetti ja neuvoi paljon tekniikasta ja tsemppasi sekä mahdollisti esimerkiksi joihinkin kisoihin pääsyn. Myös joukkueen junnut olivat huikeita ja antoivat kyytejä kisoihin ja treeneihin. SUP PE -ryhmä ei treenannut samalla tavalla, mutta sinä aikana pääsin usein itsekseni kehittämään käännöstekniikkaa tai melomaan ympäri harborin ”the islandia”.

Kuva: Ingrid Nilsen

Vuoden aikana pääsin kokemaan SoCalin kilpailuja, joista ensimmäinen kohdallani oli Dana Point Harbor Hoot. Hauskanpito päätavoitteenaan kisa antoi huikean tilaisuuden päästä juttelemaan ja kisailemaan lajin kärkinimien, kuten Candice Applebyn sekä Shae Foudyn, kanssa. Seuraavana vuorossa oli Mission Bayssa järjestetty varainkeruutapahtuma World Wildlife Fundille: Panda Paddle. Tapahtuma oli yksi vuoden lemppareistani ja maaliin saavuin naisten sijalla 3. Loppuvuodesta osallistuin vielä avoimen meren kisoihin: La Jollan kilpailuun sekä Salt Creekissä järjestettyyn Surfing Santa -kilpailuun.

Elle ja Shae Foudy. Kuva: Panisa

Vuoden 2020 SoCal winter racing season alkoi Hanohano Huki Ocean Challengilla Mission Bayssa, joka oli myös muuttopäiväni Dana Pointtiin. Seuraavana vuorossa oli NAC Hal Rosoff Classic, joka oli vuoden lempparikisani ja jossa pääsin viimein kunnolla draftaamaan. Kisapäivään sisältyi 4.5 mailin sekä 5.5 mailin pituiset kilpailut, joissa sijoituin U19 sijalle 2 ja 1. Kisakauden viimeiseksi kisaksi jäi Redondo Beachin Lanakila Classic, jossa sijoituin U19 3. sijalle. 

Kisakausi USA:ssa sekä vaihtovuoteni keskeytyi yllättäen koronatilanteen vuoksi. Vaihto-oppilasjärjestö koki, että parasta keskeyttää kaikki ohjelmat, ja odotetusta kisapäivästä tuli matkapäivä kotiin. Vaikka tilanne oli harmittava, on maailman tilanne pistänyt asiat uuteen perspektiiviin. Toivon kaikille terveyttä ja hyvinvointia koteihinne ja tsemppiä poikkeusolojen keskelle!

Iso kiitos menee molemmille host-perheille, The Paddle Academyn joukkueelle sekä coach Mikelle, vaihtarijärjestölle sekä molemmille kouluille, joissa opiskelin vaihto-oppilaana. Iso kiitos myös toki perheelleni Suomessa tämän mahdollistamisesta. Olen kiitollinen siitä, mitä pääsin kokemaan, ja ihmisistä, joihin pääsin tutustumaan vuoden aikana.”

Kuva: Keith Blucher

Ellen SUP-kuulumisia pääsee seuraamaan hänen Facebookin urheilijasivultaan!