Yleinen

Terveiset liiton vuosikokouksesta ja kesän 2020 kisa- ja tapahtumakalenteri

SUP-liiton vuosikokous järjestettiin maaliskuun 5. päivä. Kokouksessa käytiin läpi sääntömääräiset asiat ja myös lyötiin lukkoon suuntaviivoja kesän 2020 suhteen. 

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jari Laine. Myös muu hallitus jatkaa viimevuotisessa muodossaan. Rooleista päätetään kevään aikana järjestäytymiskokouksessa.

Sitten kokouksen koronaviruksen aiheuttamat aallot ovat ravistelleet suomalaista harrastuskenttää isolla kädellä ja kevään ja kesän kisaohjelmia on laitettu uusiksi lajissa kuin lajissa. Tämän vuoksi myös SUP-liitto seuraa tilannetta ja on valmiudessa päivittämään suunnitelmia mutta ohjelma pidetään toistaiseksi ennallaan. Toivomme, että yleisötapahtumia voidaan järjestää kesän tullen mutta vastuullisesti ja vasta sitten, kun se on turvallista sekä osallistujille että järjestäjille.

Kesän alkuun on suunniteltu kurssiviikonloppua, joka sisältäisi sekä melontatekniikan hiomista, kisamelonnan workshoppeja että turvallisuuskoulutusta mutta tämän osalta uutta ajankohtaa aletaan haarukoida loppukesän puolelta.

Cup-kausi kisataan erikseen kahdessa lajissa, kun osa kisoista käydään matkakisoina ja osa technical raceina. Tämä antaa lajeihin erikoistuneille mahdollisuuden halutessaan keskittyä vain toiseen lajeista. Tänä kesänä cupissa tittelöidään siis molempien lajien voittajat erikseen mutta ei jaeta overall-titteliä. Sen sijaan SM-kisoissa ohjelmassa tulee olemaan matkakisa, technical race ja sprint, joista kaikki tittelöidään erikseen ja lisäksi jaetaan overall SM-voittajan palkinto. SM-kisoista saa cup-pisteitä tuttuun tapaan tuplana. Ja cup-pistetaulukkoon lasketaan mukaan kultakin osallistujalta matkacupin osalta viiden ja technical racen cupissa kolmen parhaan kisan tulos.

Myös sarjajärjestelmä uudistuu. Kesän 2020 sarjoissa ei ole erikseen kisa- ja retkisarjaa vaan pelkästään yleisiä kaikille avoimia sarjoja, joihin mukaan mahtuu aktiivisesti ja tavoitteellisesti kisaavat, harrastelijat, omaa kuntoaan mittaavat ja retkimelojat sulassa sovussa. Ainakin osa kisapalkinnoista tullaan jakamaan arpomalla ne osallistujien kesken. Lautarajoituksien osalta on voimassa ainoastaan 14 jalan maksimipituus aikuisille ja 12’6 junioreille. Matkakisoihin pyritään järjestämään kaksi reittivaihtoehtoa, joista pidempään sarjaan osallistuminen oikeuttaa myös cup-pisteiden keräämiseen. Cup-pisteiden kerääminen edellyttää liiton jäsenyyttä. Peesaussääntöä sovelletaan niin, että SM-kisoissa ei saa peesata yli sarjan (esim. juniori aikuista tai nainen miestä) mutta cupin kisoissa peesaamissääntö ei ole toistaiseksi voimassa.

Alustavan kisakalenterin mukaan kausi avataan Punelialla Lopella 5. kesäkuuta perjantaisena iltakisana Jalo SUP:in järjestämässä tapahtumassa matkakisalla. Viimekesäiseen tapaan mahtavissa harjumaisemissa käytävän kisan jälkeen iltaa istutaan yhdessä lohisopan äärellä. Mikäli kisa päädytään siirtämään tai perumaan, asiasta tiedotetaan mahdollisimman pian.

Ensimmäinen technical race mitellään Lahdessa 27. kesäkuuta Ironman-kisan yhteydessä Kitetirrin järjestämänä. Toinen matkakisa käydään heti seuraavana päivänä 28. kesäkuuta yhdessä kanoottien ja kajakkien kanssa Tammisaaressa, kun Kanotklubben Wågenin järjestämä Gullö Runt starttaa 43. kerran. 

Kansainvälinen Eurotour rantautuu jälleen Suomeen ja Lomakeskus Sieravuoreen heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, ja samasta kisasta on luvassa myös Suomen cupin pisteitä. Perjantaina 3. heinäkuuta kisataan iltakisana technical race ja lauantaina 4. päivä on ohjelmassa matkakisa.

Cup jatkuu taas 18. heinäkuuta, kun jo parina vuotena Aulanko Outdoorsin järjestämä SUP-tapahtuma ja sen matkakisa vie kilpailijat Aulangolta maisemareittiä Hämeenlinnan keskustaan ja takaisin. Samana viikonloppuna järjestetään myös retkihengessä midnight SUP.

Heinäkuun lopussa tai elokuun alussa saatetaan kisata vielä technical racen merkeissä mutta tämä odottaa vielä vahvistumistaan.

Cup rantautuu 15. elokuuta Jyväskylään, jossa järjestetään useampia vesiurheilulajeja yhdistävä Aqua Ride -viikonloppu. Lauantain ohjelmassa on sekä technical race että matkakisa. Tapahtuman järjestää Tavinsulka.

Seuraavana viikonloppuna kisataan SM-titteleistä viimevuotiseen tapaan Helsingin Vuosaaressa Natura Vivan melontakeskuksessa. Lauantaina 22. päivä on ohjelmassa matkakisa. Sunnuntaina kisataan sprintissä ja technical racessa, sekä jaetaan myös overall-voittajien tittelit. SM-kisoilla on cup-ohjelmassa erityistä painoarvoa, koska lajikohtaiset pisteet saa cupiin mukaansa tuplana. Kisat ovat samalla cup-kauden päätös.

Suppaajien kisakausi päätetään perinteisesti Helsingissä HSK:n ja Suomen purjelautaliiton yhteistyönä järjestämässä Tour de Larussa, jossa kierretään Lauttasaarta yhdessä purjelautailijoiden kanssa. Kisa järjestään syyskuun 5. päivä.

Kansainvälisten arvokisojen osalta liitto päättää mahdolliset osallistujat kotimaisen ja ulkomaisen kisamenestyksen perusteella.

Näinä poikkeuksellisina pandemian aikoina SUP on onneksi lajina sellainen, jossa lähikontakteja on mahdollista välttää ja Suomen vesistöissä on tilaa harrastaa. Suomen SUP-liitto toivoo jäsenilleen ja koko Suomen SUP-väelle hyvää vointia ja mahtavia keväisiä suppailusäitä ja alan yrittäjille voimia haastavina aikoina! Suosittelemme tutustumaan myös Suomen Ladun laatimaan vastuullisen ulkoilijan etikettiin, joka soveltuu myös suppailijoille oikein hyvin.

Editoitu 5.4.: Ruka SUP weekend on peruttu, joten sitä koskeva maininta poistettiin.