Tapahtumat

VII Sieravuori SUP Masters & Finnish SUP Cup 2019 #4 tapahtumaraportti

VII Sieravuori SUP Masters -kilpailu käytiin viikonloppuna hienoissa puitteissa ja lämpimissä tunnelmissa Lomakeskus Sieravuoressa, Eurassa. Tapahtuma on osa Euroopan laajuista EuroTour SUP -kilpailusarjaa, joka järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Tapahtumassa jaettiin myös cup-pisteet cupia kisaaville liiton jäsenille. Paikalla oli toisistaan mittaa ottamassa kansainvälinen joukko suppaajia vajaasta kymmenestä eri maasta.

Kisaviikonloppu pyörähti käyntiin perjantai-iltana klo 22 leikkimielisellä Midnight Sun Beach Race:llä, jossa kierrettiin läheinen luoto auringon laskiessa horisontin taa. Matkaa kertyi n. 3 km lempeän kaakkoistuulen puhaltaessa järvelle mukavan kokoisia aaltoja, joista saattoi napata lisävauhdiksi yhden jos toisenkin. Varsinaisia sijoituksia tästä kisasta ei jaettu.

Midnight Sun Beach Race alkamassa. Kuva: Santeri Rahikka

Virallinen, n. 11 km (10,74 km Tumpin gps:n mukaan) mittainen pitkänmatkan kilpailu käytiin lauantaina puolilta päivin. Edellisen illan tuulet olivat tyyntyneet lähes kokonaan ja lämpötila oli hellelukemissa. Kilpailu starttasi rantalähdöllä, ensin matkaan lähtivät naisten ja miesten sarjat, ja heti perään juniorit sekä avoin sarja. Kilpasarjalaiset kiersivät kolmion muotoisen radan kaksi kertaa ja avoin sarja kerran. Junioreille oli laadittu oma, n. 2 km mittainen rata.

Naisten kilpasarjassa kisasivat latvialainen Julija Mihailova ja Elle Laakso, ja naiset meloivat startin jälkeen rinta rinnan järven selälle. Elle on melonut vahvasti Suomessa koko kauden, mutta joutui tällä kertaa taipumaan hieman kokeneemmalle kilpasisarelleen, Julijalle. Hienoa melontaa joka tapauksessa!

Julija Mihailova. Kuva: Lasse Luoto/Retkisup
Elle Laakso. Kuva: Lasse Luoto/Retkisup

Miesten kilpasarjan startissa kärkeen ampaisi maailman kärkimelojiin kuuluva nuori tanskalainen Christian ”Polar Bear” Andersen, latvialaisen Arvis Iljinsin seuratessa aivan kintereillä. Tomas Lelovits meloi heti kolmantena letkan jatkeena. Thomas ”Tumppi” Fagerström seurasi letkaa noin 1,5 km puolentoista laudanmitan päässä, mutta ei saanut letkaa kiinni. Noin 4 km kohdalla Christian ja Arvis kasvattivat kaulaa myös Tomakseen, jonka jälkeen Tomas, Tumppi ja viidentenä melova Ville Vihmari saivat keskittyä loppumatkan omiin suorituksiinsa. Kärkikaksikko saapui loppusuoralle Christianin johdolla, mutta hyvänä sprintterinä tunnettu Arvis kauhoi viime metreillä Christianin ohi ja ylitti maalilinjan muutaman sekunnin erolla. Kärkikaksikon takana ei tapahtunut muutoksia, mutta jokainen meloin erittäin hyvin omaa vahvaa melontaa.

Christian Andersen ja Arvis Iljins. Kuva: Santeri Rahikka

Erityisen ilahduttavaa oli nähdä mukava osanotto junioreiden sarjaan (n. 2 km matka) sekä avoimeen sarjaan (n. 5,5 km matka). Tyttöjen alle 12-vuotiaiden sarjan voitti Sofia Rahikka, ja poikien alle 12-vuotiaiden sarjan voiton vei Benjam Bossack. Erityisen hieno tsemppi oli kisojen nuorimmalla melojalla, Sami Lelovitsilla, jonka melontatekniikasta moni voi ottaa mallia. Poikien alle 16-vuotiaiden sarjan voittoon meloi Akseli Rantala, pikkuveljensä Elias Rantalan saapuessa maaliin aivan veljensä kintereillä. Elias meloi kärjessä vielä poijukäännöksen kohdalla, mutta Akseli pääsi ohittamaan hänet paluusuoralla. Nuorten taidot laudan päällä olivat todella hämmästyttäviä, ja heidän suorituksiaan oli ilo seurata.

Sofia Rahikka. Kuva: Lasse Luoto/Retkisup
Sami Lelovits. Kuva: Lasse Luoto/Retkisup
Benjam Bossack. Kuva: Lasse Luoto/Retkisup
Akseli Rantala (vas.) ja Elias Rantala. Kuva: Lasse Luoto/Retkisup

Avoimessa sarjassa kisattiin rennoissa tunnelmissa ilman lautarajoituksia. Naisten avoimen sarjan voitti Sabine Klüss, toiseksi tuli erityisen tyytyväisenä omaan suoritukseensa Katja Harra. Miesten avoimen sarjan voitti Jörg Bossack, perässään Georg Klüss, Jarmo Rantala ja Jori Pihajoki. Hienoa melontaa tässäkin sarjassa.

Harmillisesti tapahtuma osui sellaiselle viikonlopulle, jolloin monen pääsy paikalle oli estynyt, ja jokunen ulkomaalainen kisaajakin jäi laudan kanssa jumiin lähtömaan lentokentälle. Siitä huolimatta tapahtuma oli kaikin puolin erittäin onnistunut ja hyvin järjestetty. Kiitos järjestäjille!

Seuraavaksi tapahtuu Porin Yyterissä lauantaina 27.7., jossa jälleen retkeillään ja kisaillaan Yyteri Surf Weekin yhteydessä.

Seuraava EuroTourin osakilpailu käydään elokuun loppupuolella Maspalomasissa, Gran Canarialla.