Yleinen

Finnish SUP Cup 2020 -kisakooste: FSSF SUP Remote Race

Koronakevät laittoi urheilumaailman seisahduksiin. Runsaasti kisasarjoja keskeytettiin ja tapahtumia peruttiin. Kevään edetessä alkoi olla selvää, että vaikka SUP lajina onkin erinomainen turvavälejä vaativiin olosuhteisiin, ei Finnish SUP Cupin kisakalenteria voitaisi tänä vuonna meloa sellaisenaan. Peruuntuvien kisojen tilalle haluttiin kuitenkin kehittää jotakin korvaavaa. Koska loppukesän kisakalenterin tiivistäminen ei epävarmoina aikoina tullut kyseeseen, syntyi ajatus: mitä jos osa kisoista voitaisiin käydä etänä? 

Liitolla on jo aiemmin ollut käynnissä GPS Distance Challenge, jossa osallistujat voivat meloa matkatuloksia missä tahansa ja koska tahansa. Tämä haluttiin nyt jalostaa formaattiin, jossa osallistujat voisivat tietyssä aikaikkunassa tehdä oman suorituksensa mutta kuitenkin niin, että olosuhteiden vaikutus tuloksiin olisi pieni. Samalla haluttiin myös järjestää jotakin mukavaa suomalaiselle suppaajien yhteisölle, joka oli alkanut siirtyä talviteloilta innolla takaisin vesille, jossa tilaa riitti ilman lähikontaktien riskiä. Näin syntyi FSSF SUP Remote Race. Samaan kisaan sidottiin sekä kaksi virallista Finnish SUP Cupin kisamatkaa korvaamaan peruutettuja kisoja ja lisättiin joukkoon vielä kolmas matka, jotta melottavaa riittäisi pidemmäksikin aikaa. Kynnys haluttiin pitää matalana: kuka vain missä vain voisi osallistua, ja näin ollen kisaan ei haluttu myöskään pakollista osallistumismaksua vaan pelkästään vapaaehtoinen maksu, jonka tuotosta puolet ohjattaisiin hyväntekeväisyyteen Itämeren hyväksi.

Myös suomalaiset lajin varusteiden maahantuojat innostuivat kisa-ajatuksesta ja saimme mukaan mielettömän hienon joukon sponsoreita lahjoittamaan palkintoja, jotka arvottaisiin kisaajien kesken lisäporkkanana osallistumisesta. Suuri kiitos siis Leijakoulu Lappis, Rautio Sports, Lomakeskus Sieravuori, Twind Surf Shop, TwentyKnots ja Asenne Surf!

Kisan Facebook-yhteisöön liittyi yli sata henkilöä. Pöhinä oli alusta asti korkealla, kun tuloksia alkoi tihkumaan toukokuun puolivälissä. Osallistujat jakoivat tuloksiaan ja tsemppasivat toisiaan. Osa lähti mukaan tekemään kovaa kisatulosta, osa meloi tuloksen osallistuakseen arvontaan, osa lähti voittamaan itseään tai osallistui inspiroiduttuaan muiden menosta ja osallistumisen ilosta. Kaikki tyylit olivat sallittuja ja jokainen meloja tervetullut joukkoon. Kausi avattiin kuiva- ja märkäpuvut päällä tossut jalassa mutta kauden edetessä päästiin melomaan myös hellekeliin. Kisan loppua kohti ja tuulisempina aikoina sopivia tuulirakoja kyttäiltiin tarkasti. Alkuperäistä kesäkuun loppuun sijoittunutta määräaikaa myös siirrettiin eteenpäin, ja kisaan sai lopulta osallistua koko heinäkuun ajan. 

Remote Race -tuloksia kartalla

Haasteeseen osallistuttiin aktiivisesti myös perheinä. Joukossa oli paljon pariskuntia, vanhempia lapsineen sekä sisaruksia. Laineen suku osallistui peräti kolmessa polvessa. Lisäksi Laineen veljeksistä Janne haastoi veljensä Jarin kaksinkamppailuun Isojärven herruudesta kilometrin kisamatkalle. Vaikka olosuhteiden takia kumpikaan tulos ei lopulta ollut melojansa oma paras ja näin ollen päätynyt tuloslistalle, sai muu osallistujajoukko viihdettä koko rahan edestä, kun kaksinkamppailu saatiin videomuodossa katsottavaksi jälkikäteen.

Osallistujien joukossa nähtiin myös muiden lajien edustajia aivan kansainvälisen tason kärkipäästä, kun karateka Titta Keinänen, purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén ja 49FX-luokan purjehtija Veera Hokka meloivat kisatulokset, Tuuli vitosella ja Titta ja Veera kilometrillä.

Cup-pisteistä kisaaminen saatiin hyvään alkuun nopeasti. Miesten kilometrin matkalla Lauri Palmroth hoiti homman kotiin jo heti kauden alkumetreillä melomalla kesäkuun ensimmäisenä päivänä voittoajan 5:48. Yrityksistä huolimatta kärkiaika pysyi rikkomatta koko loppukisan. Myös kakkos- ja kolmossijat ratkottiin jo kesäkuussa. Vlad Saveliev meloi kakkoseksi jääden Laurille kuusi sekuntia ja Thomas Fagerström kolmanneksi kolme sekuntia Vladin perässä. Kilometrikisan kärkipäähän isoimman muutoksen loppuvaiheessa teki Petri Mikkonen melomalla komeasti neljänneksi viimeisellä kisaviikolla. Yhteensä kilometrin matkan meloi 26 miestä. 

Thomas Fagerström. Kuva: Eeva Haartio

Viidellä kilometrillä Thomas Fagerstöm puristi kärkipaikan tuoneen tulokseen heinäkuun lopulla. Aivan porukalla tavoiteltuun puolen tunnin alitukseen ei päässyt kukaan mutta voittoaika 30:32 oli silti komea, ja epäilemättä haamuraja olisi vielä alitettavissa otollisissa olosuhteissa. Jäämme siis odottamaan mielenkiinnolla, kuka kisan jälkeen sen ensimmäisenä puhkaisee! Kakkoseksi meloi Vlad Saveliev ja kolmanneksi Lauri Palmroth. Yllättäen tiukin sekuntitaistelu kärjen osalta käytiin pisimmällä matkalla. Kaksi parasta, Thomas Fagerström ja Lauri Palmroth, meloivat kymmenellä kilometrillä täsmälleen saman ajan, 1:02:06, eikä kumpikaan enää pystynyt aikaa alittamaan. Kolmanneksi tullut Vlad Saveliev jäi kaksikosta vajaalla minuutilla. 

Naisten puolella kilometrituloksia paranneltiin pitkin kesää useampaan otteeseen. Elle Laakso otti voiton ajalla 6:40 reilun 23 sekunnin kaulalla Sara Sundelliin, joka puolestaan päihitti Isa Merikallion 12 sekunnilla. Naisten sarjan kilometrimatkan meloi 27 osallistujaa, mikä oli korkein sarjakohtainen osallistujamäärä. Sama kolmikko samassa järjestyksessä otti myös podium-paikat viidellä ja kymmenellä kilometrillä. Kympillä Elle naulasi pohjatuloksen jo kesäkuun ensimmäisenä päivänä, ja Sara nappasi hopeatilan puolestaan heinäkuun lopulla. Sekunneista taisteltiin eniten kolmos- ja nelossijojen osalta. Neljänneksi melonut Nina Aro jäi vain viisi sekuntia kolmanneksi tulleesta Isa Merikalliosta.

Sara Sundell. Kuva: Tanja Lehtoranta

Myös alle 16-vuotiaiden juniorisarjat keräsivät hienon osallistujamäärän, kun kuusi tyttöä ja neljä poikaa otti haasteen vastaan. Tyttöjen sarjan aktiivisuudesta menee suuri kiitos Elle Laaksolle ja Sieravuoren tiimille: Sieravuoren kesätreenien junnuja oli tyttöjen sarjassa peräti neljä. Hienosti tsempattu! Tyttöjen voiton nappasi kuitenkin porvoolainen Siiri Hokka. Poikien kärkituloksen meloi Ilari Palva. Molemmat ovat SUP-melojia jo toisessa polvessa.

Lopulta kisatuloksen meloi yhteensä 69 henkilöä, mikä yllätti järjestäjät täysin. Alkuvaiheessa jo 30 melojan saaminen mukaan tuntui isolle määrälle, joten määrän yli tuplaantuminen oli upea tulos. Naisten sarjoissa meloi yhteensä 31, miesten sarjoissa 28 ja juniorisarjassa 10 osallistujaa. Myös se oli positiivista, että tuloksia tehtiin laajalla rintamalla ympäri Suomea, aivan pohjoisinta lukuunottamatta. Pohjoisin tulos tehtiin Kajaanissa Oulujärvellä, eteläisin Linlossa Kirkkonummella ja itäisin Saimaalla Ruokolahdella. Läntisimmän paikan määrittämiseen tarvittiinkin sitten jo koordinaattitarkistusta. Jos se meni oikein, läntisin tulos melottiin Uudenkaupungin edustalla saaristossa, mutta Iniö sekä Vaasan Vaskisaari olivat hyvin lähellä napata läntisimmän paikan meriitin. Lisäksi yksi tulos melottiin listoille Norjassa Tromssassa.

Jenna Laakso (vas.), Elle Laakso (oik.) ja Sieravuoren juniorit. Kuva: Joona Lindholm

Haaste sai paljon positiivista palautetta ja toiveita siitä, että samanlainen haaste järjestettäisiin myös tulevina vuosina, vaikka lähikisaaminen olisikin mahdollista. Pidämme toiveen mielessä! Iso kiitos vielä kaikille runsaasta osallistumisesta ja mahtavasta tsempistä! Palkintojen arvonta suoritetaan tänään tiistaina 11. elokuuta.

Kisakausi jatkuu vielä. Tulevana viikonloppuna 15. elokuuta melotaan Jyväskylässä Tavinsulan järjestämässä Aqua Raid -tapahtumassa poijukisa ja matkakisa ja 22.-23. elokuuta kisataan puolestaan SM-titteleistä Vuosaaressa Helsingissä Natura Vivan melontakeskuksessa. Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi mukaan!

FSSF SUP Remote Race -tulossivulle