Yleinen

FSSF SUP Remote Racen 2020 -pääsponsorina Leijakoulu Lappis

Harri Rautava, vastaat pitkälti yrityksen SUP-aiheisista toiminnoista. Kerro vähän itsestäsi.

Aikaisemmassa elämässä olin IT-alalla. Sitten 2006 muutin töiden perässä Irlantiin, missä lautalajien vieroitusoireista kärsiessäni (olen joko lumilautaillut tai skeitannut 90-luvun alusta saakka) osallistuin leijasurffikurssille. Kurssin jälkeen lievästi sanottuna hurahdin hommaan, ja surffilajit ovat hallinneet elämääni lähes täydellisesti siitä saakka. 2012 vuoteen asti olin vain aktiivinen harrastaja, mutta 2012 eteenpäin harrastuksesta tuli hiljalleen työ. Sen jälkeen olenkin Lappiksen avulla pyrkinyt puskemaan leijasurffia, SUP-lautailua sekä kaapeli-wakea eteenpäin Suomessa sen mitä olen pystynyt.

Miten ja milloin sait ensikosketuksesi SUP-lautailuun?

Kävimme kite-reissulla Venezuelan Los Roquesilla, jossa sattui useampi tuuleton päivä. Onneksi yhdellä pienellä saarella oli surffikoulu jolla oli SUPpeja. Eka kosketus SUPpaukseen olikin heti aalloissa. Siitä se kipinä sitten tulikin, kun on kova hinku olla vesillä mutta valitettavasti aina ei Oulussakaan tuule.

Harri Rautava

Harrastajamäärät tuntuvat tasaisesti kasvavan. Miksi luulet, että SUP-lautailusta on tullut niin suosittua myös Suomessa?

SUP-lautailu on upea tapa nauttia vesistöistä ja verrattuna todella moneen muuhun verrattavaan lajiin on kynnys paljon matalampi, ja tietyllä tapaa laji on monipuolisempi. Voit kisailla, temppuilla, surffailla tai ihan vaan nauttia. Vuokraamolla aina ohjeistamme porukkaa, että tehkää sitä mikä itsestä kivalta tuntuu. Jos haluaa nostaa hien pintaan, niin eikun menoksi, mutta jos haluaa laittaa karkuremmin merimerkkiin kiinni ja ottaa tirsat, on se aivan yhtä hienoa.

Leijakoulu Lappis on ilmeisesti aloittanut vahvasti leijalautailun parissa. Kerro vähän toiminnastanne, milloin SUP tuli toimintaanne mukaan?

Tatu Lappalainen perusti Leijakoulu Lappiksen 2006 ja alkuun mukana oli ainoastaan leijahiihdon koulutusta. Itse tulin mukaan 2012 ja samana vuonna toimme maahan ensimmäiset SUP-laudat. Ensimmäiset laudat olivatkin merkiltään Team North Shore eli Oulun pitkäaikaisen surffiseuran nimeä kantavia lautoja, jotka itse suunnittelimme ja teetimme. Sinä kesänä tulikin oltua niin paljon itse vesillä, että aloimme miettimään, että tästä varmaan joku muukin tykkää, ja 2013 avasimme vuokraamon Ouluun. Sinä vuonna Team North Shoren lautoja tilasi moni muukin, ja ei ihme, koska bamboolla vahvistetut TNS-laudat oli melko upean näköisiä.

Ensimmäinen SUP-tilauksemme 2012 oli kokonaisuudessaan 5 lautaa. 

TNS SUP-laudat

Mitä merkkejä edustatte?

Edustamiamme merkkejä ovat Shark SUP, ION, Brunotti, Eleveight, Peter Lynn, HQ, Moses, Nobile, Airblaster ja SP Bindings.

Näistä SUP-lautailuun vahvasti liittyy Shark, ION ja Brunotti.

Shark on meidän SUPpailun ykkösmerkki ja todella iloinen yllätys monella tapaa. Kesällä 2018 otimme nipun lautoja testaukseen. Olimme hieman tutustuneet merkkiin mutta emme halunneet tuoda markkinoille mitään, mistä emme ole 100% varmoja. Kesä 2018 olikin historiamme kuumin ja kiireisin kesä, ja nämä testilaudat joutuivat todella koville vuokraamolla. Kauden jälkeen nämä laudat olivat aivan virheettömässä kunnossa ja tiesimme, että tämä on merkki jonka kanssa haluamme ehdottomasti jatkaa yhteistyötä. Tänä vuonna Shark onkin yksi Suomen kärkimerkeistä, mistä olemme todella iloisia, ja kiitos tästä kaikille asiakkaille, että uskoitte meihin, vaikka merkki monelle täysin tuntematon alkuun olikin 🙂

ION taas edustaa oheistarvikkeita. Sieltä SUP-lautailijat saavat märkäpuvut, liivit, tossut, hanskat ja kaikki muut.

Lisäksi saimme juuri maailmalta hyviä uutisia; meillä on jatkossa myös maailmalla todella tunnetun Fanaticin edustus. Fanatic laajentaa valikoimamme high end -osastoa selkeästi.

Lähditte FSSF SUP Remote Racen pääsponsoriksi. Lahjoititte pääpalkinnoksi Sharkin pumpattavan laudan. Kertoisitko hieman tästä laudasta.

Ensiksikin nostan hattua kaikille, jotka jaksavat lajin parissa toimia ja puskea kisatoimintaa eteenpäin. Ilman teitä ei laji etene ja tiedän, että puuhamiehet ja -naiset eivät aina saa ansaitsemaansa kiitosta. Ja me haluamme ehdottomasti olla tukemassa tällaista toimintaa, ja tällainen etäkisa on itseasiassa todella mukava tapa kannustaa ihmisiä treenaamaan ilman sitä normaalin kisatilanteen tuomaa painetta. 

Pääpalkinnoksi lahjoitimme Shark 12’6×27” Race -laudan. Tämä lauta on todella jämäkkä ja nopea mutta tarpeeksi leveä, että treeniä voi vetää myös vähän tuulisemmassakin paikassa. Esittelyvideo on vastaavan laudan aikaisemmasta 25” leveästä mallista, joka pääsi meidätkin vähän yllättämään. Toivottavasti laudan voittaja saa sen myötä vielä lisämotivaatiota treeniin ja tulokset senkun paranee.

Shark 12’6″x27″ Race

Terveisesi lajin harrastajille?

Ensiksikin haluan kannustaa kaikkia osallistumaan FSSF SUP Remote Race 2020 -kilpailuun. Olipa alla race-, touring- tai allround-lauta. Älkää turhaan stressatko tuloksista, vaan haastakaa ennen kaikkea itsenne! 

Muuten jos SUPpailu kiinnostaa, niin eikun soittoa minulle, niin jutellaan vähän missä harrastelet, miten ja mitkä jutut kiinnostaa tulevaisuudessa. Sillä tavalla varmistetaan aina, että valitset juuri ne välineet, jotka omaan harrastamiseen soveltuu parhaiten. 

Nähdään rannalla!