Tapahtumat

Kisakooste: Finnish SUP Cup #1 / Häme-Regatta 11.6.2023, Tampere

Suomen SUP Cup 2023 -kausi käynnistyi Tampereella Häme-Regatassa. Kilpailunjärjestäjänä toimi Pirkka-Melojat ry. Häme-Regatta on kaksipäiväinen ratamelonnan Suomen Cup -kilpailu, ja SUP-sarjat olivat nyt toista kertaa mukana kisaohjelmassa. SUP-kisat käytiin kilpailutapahtuman jälkimmäisenä päivänä, lajeina 200 m sprint sekä 5000 m distance yhteislähtönä.

Kilpailutapahtuma oli järjestävälle organisaatiolle tärkeä kenraaliharjoitus, sillä melonta on osa European Master Games 2023 Tampere tapahtumaa, joka järjestetään tänä vuonna Tampereella. EMG2023 tapahtuma on eri lajien ”masters EM kisat” ja kerää eri lajeihin yhteensä noin 4000 osanottajaa 77 eri maasta. Melontalajit järjestetään Kaukajärvellä 6.-9.7. EMG melontatapahtumaa varten oli Kaukajärvelle hankittu mm. automaattinen lähtölaitteisto. Lähtölaitteistossa aluksen keula asetetaan lähtöporttiin, joka sitten lähtökomennon jälkeen vetäytyy nopeasti veden alle jättäen radan vapaaksi kilpailijalle. Lähtöportit eivät olleet kuitenkaan käytössä SUP-lähdöissä.

200 m sprint

Ensimmäisenä SUP-lajina oli aamupäivällä 200 m sprint. Jokaiselle SUP-kilpailijalle oli oma ratansa. SUP-lautailun kilpailusäännöt eivät edellytä sprintissä omalla radalla pysymistä, mutta Kaukajärven ratapoijut ovat kuitenkin viimeisellä sadalla metrillä niin tihein välein, että radalta pois lipeäminen olisi tarkoittanut todennäköisesti poijuun törmäämistä, mikä ei tunnu sprint-kisassa kovin houkuttelevalta. Kilpailun aikana oli navakka puuskittainen sivuvastatuuli, mikä teki etenemisestä raskasta. Tuulenpuuskat tekivät myös suoraan melomisesta vaikeata.

Miesten sarjassa Thomas Fagerström otti vakuuttavan voiton ennen Lauri Palmrothia. Kolmannesta sijasta käytiin tiukka kamppailu Dominic Rinkisen ja Mika Partasen välillä. Maalikameran perusteella kolmannen sijan vei Dominic vain kymmenyksen erolla. Haastava keli aiheutti sen, että kaatumisiltakaan ei vältytty.

Naisten Sprintissä kärkikamppailu oli tasainen. Kärkisija vaihteli Emmi Prykärin ja Nina Aron välillä koko matkan ajan aina kun kilpailijat vaihtoivat otetta melasta. Emmi sai loppumatkan vedot osumaan paremmin ja puristi voittoon. Kolmanneksi meloi useamman vuoden tauon jälkeen SUP-kisoihin palannut Sini Linna.

Thomas Fagerström ja Lauri Palmroth sprint-radalla.

5000 m distance

Pitkä matka oli päivän viimeinen kilpailulähtö. Kilpailu käytiin suppailussa hyvin harvinaisella tavalla, 5000 m ratamelontaradalla yhteislähtönä samaan aikaan kajakkilähdön kanssa siten että SUP-sarjat asettuivat lähtölinjalle heti kun kajakkien lähtö oli suoritettu. 5000 m rata koostui neljästä 1250 m mittaisesta kierroksesta, joten yhteislähdössä tuli paljon kierroksella ohituksia. Kajakkisarjojen nopein, Eetu Kolehmainen ohittikin kaikki SUP-kisaajat jo noin puolessa välissä kisaa, mutta toisaalta miesten SUP-kärki sai kiinni ja ohitti edellä lähteneitä hitaampia kajakkimelojia.

Miesten sarjassa Thomas Fagerström karkasi muilta heti alkusuoralla ja meloi hallittuun voittoon. Lauri Palmroth tuli maaliin toisena, vajaan minuutin päässä voittajasta. Kolmannesta sijasta käytiin kamppailu Jussi Saaren ja Janne Laineen välillä. Janne seurasi Jussia peesillä ja haastoi kovaa loppusuoralla. Jussi pystyi kuitenkin pitämään kolmannen sijan maaliin asti.

Naisten sarjassa oli aikatauluista johtuen vähemmän osallistujia kun sprintissä. Voiton vei Nina Aro, toisena Sini Linna ja kolmantena Nina Into.