Tapahtumat

Finnish SUP Cup #2 kisakooste: Gullö Runt 3.7.2022, Tammisaari

Finnish SUP Cup 2022 toinen osakilpailu kisattiin sunnuntaina 3.7.2022 perinteikkään lämpimissä ja aurinkoisissa tunnelmissa pitkällä n. 20 km matkalla Tammisaaren Gullön ympäri Kanotklubben Wågenin järjestämässä melojien Gullö Runt -tapahtumassa, joka järjestettiin jo 45. kerran. SUP-sarja oli mukana neljättä kertaa. Mukana oli yhteensä noin 70 osallistujaa, ja sarjoja oli tarjolla niin aikuisille kuin junioreille, pisteistä kilpaileville ja harrastelijoille.

SUP-sarjoihin osallistui yhteensä kuusi kilpailijaa. Suomen pitkien matkojen SUP Cup -kilpailuissa 20 km matka on selkeästi pisin, ja osallistuminen vaatii suppaajalta kestävyyttä ja sisua. Kisaajat lähtivät matkaan aamupäivällä klo 10 yhdessä melonnan harrastesarjan kanssa, ja aikaa matkan suorittamiseen oli neljä tuntia. Melonnan 20 km kilpasarja starttasi klo 11 ja junioreiden 2,5 km ja 5 km Mini Gullö -sarjat klo 11:05.

Aurinkoa ja länsituulta

Gullö Runt järjestetään joka vuosi juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna ja ainakin aiempana kolmena vuonna sää on ollut kutakuinkin samanlainen. Aurinkoa, n. +25 lämmintä ja 5-6 m/s tuulta, joka tällä kertaa puhalsi lännestä. Ympyrän mallisella reitillä on tuulta tarjolla aina joka suunnasta. Bastholmenista Brändölle johtava väylä on ”väärällä” tuulella vaativa, mutta tänä vuonna tuulen suunta suosi kisaajaa ja väylän sai lasketella myötäisessä Jomalvikin kapeikkoon.

Lähtö tapahtui Kanotklubben Wågenin edustalta, johon oli punaisilla lipuilla merkitty lähtö- ja maalilinja. Lähtömerkki annettiin tasan klo 10 ja kilpailijat ampaisivat matkaan. Jokainen sai hyvän startin ja ensimmäiset 5 km melottiin sivuvastaisessa kunnes päästiin kääntymään tuulen suojaan Odensön kapeikkoon. 8 km kohdalla reitillä kännyttiin kohti itää ja väylällä puhalsi mukava myötäinen tuuli, kuitenkaan isoja aaltoja nostattamatta. Myötätuuliosuuden jälkeen, noin 13 km kohdalla, reitti kääntyi takaisin kohti Wågenin rantaa. Osa loppumatkasta kulki taas tuulelta suojassa, mutta Båsabölen edustalla joutui vielä hieman taistelemaan sivutuulessa. Viimeinen kilometri mentiin taas hyvin tuulelta suojassa tuttua ja matalaa kapeikkoa pitkin, kunnes ympyrä sulkeutui ja maalilinja ylitettiin Wågenin edustalla.

20 km reitti Gullön ympäri. Kuva: Kanotklubben Wågen

Sisukkaita suorituksia ja jännittävä loppukiri

Miesten kisaa johti alusta lähtien Thomas ”Tumppi” Fagerström, joka kauhoi ensimmäisenä maaliin. Fagerström on osallistunut kilpailuun kaikkina aiempina vuosina ja kehui jälleen Gullön upeita maisemia. Hän kertoi bonganneensa merikotkankin aivan lähietäisyydeltä. Toisesta ja kolmannesta sijasta käytiin kova kamppailu kun Jussi Palva ja Jussi Pekkarinen kääntyivät kapeikosta maalisuoralle lähes rinta rinnan. Pekkarinen valitsi käännöksen jälkeen hieman suoremman linjan ja ylitti maaliviivan kolme sekuntia ennen Palvaa. Tällaista kisaamista on ilo katsoa! Hienot suoritukset tekivät myös Janne Laine sekä Dominic Rinkinen.

Naisten sarjan voitti Tytti Kuusi, joka osallistui Gullö Runt -kisaan ensimmäistä kertaa. Upea suoritus, Tytti!

Kanotklubben Wågen täyttää tänä vuonna 75 vuotta, ja kisan jälkeen synttäreiden kunniaksi tarjolla oli maukkaat kakkukahvit sekä livemusiikkia. Kiitos jälleen mukavasta kisapäivästä Kanotklubben Wågen!

Finnish SUP Cup 2022 saa jatkoa 8.–9.7. Turussa ja Euran Sieravuoressa Sieravuori SUP Masters X -tapahtuman merkeissä.