Yleinen

Lelovits ja Laakso Finnish SUP Cupin tuplamestareiksi

Elokuisten SM-kisojen yhteydessä melottiin loppuun myös tämän kesän Finnish SUP Cup, joka aiemmista vuosista poiketen oli kaksiosainen. Cup-voittoa pystyi tavoittelemaan sekä matkakisoissa Distance Cupissa että lyhyemmillä ja teknisemmillä reiteillä Technical Race Cupissa. Molempiin cuppeihin saatiin sama voittaja sekä naisten että miesten sarjoissa, kun naisten voitot napsi Elle Laakso ja miesten puolestaan Tomas Lelovits. Molemmat uusivat cup-voittonsa viime kesältä, eli voittopystit matkasivat tuttuihin koteihin.

Koronarajoitukset ja varotoimenpiteet vaikuttivat cup-kalenteriin runsaasti. Alkukesältä peruttiin kaksi kisaa: Punelialle suunniteltu matkakisa ja Lahdessa Iron Man -kisojen yhteydessä melottavaksi tarkoitettu technical race. Lisäksi loppukesällä oli vielä haussa yksi technical race -kisa lisää mutta vallitsevan tilanteen takia se päätettiin tiputtaa ohjelmasta pois. Näiden sijaan toukokuussa laitettiin pystyyn etäkisaformaatti FSSF SUP Remote Race, jonka kahdelta matkavaihtoehdolta pystyi keräämään myös cup-pisteitä. Kisa värittikin suomalaista SUP-kesää hieman alunperin aiottua pidempäänkin, kun suoritusaikaa jatkettiin heinäkuun loppuun asti. 

Lähikisojen tunnelmaan päästiin ensimmäistä kertaa Tammisaaressa perinteisessä Gullö Runtin kisassa kauden pisimmällä, noin 20 kilometrin mittaisella matkakisalla. Seuraavaksi kisat rantautuivat Sieravuoreen, jossa melottiin sekä technical race että matkakisa. Sieravuoren jälkeen vuorossa oli Aulangon matkakisa. Elokuun puolivälissä Jyväskylässä melottiin jälkeen tuplakisa sisältäen sekä technical racen että matkakisan lähdöt. Ja cup-kauden päätteeksi Vuosaaren SM-kisoissa melottiin myös molemmat lajit. Näin ollen, suoritusmahdollisuuksia matkakisaan oli tarjolla kuusi, joista laskettiin mukaan viiden parhaan suorituksen yhteispisteet, ja technical racessa neljä, joista mukaan laskettiin kolmen parhaan kisan tulos. 

Olosuhteet ottivat roolia tänä kesänä viime kesää enemmän. Kun remote racessa pääsi kyttäilemään parasta mahdollista tyyntä tuulirakoa suoritukselle, osui itse lähikisoille varsin tuulisia olosuhteita. Erityisesti Sieravuoren matkakisassa ja SM-kisojen molemmissa cup-matkoissa tuuli lisäsi haastetta. Sieravuoressa nähtiin tuulen vuoksi myös keskeytyksiä. Myös Gullön kisa melottiin tuulisena päivänä, ja tuulta riitti pitkällä reitillä hieman joka suunnasta, ja Aulangon kisa eteni suurimmalta osalta matkaa kovassa sivutuulessa. 

Osallistujamäärältään kuluneen kesän cup osallistumisoikeudelliset mukaan laskettuna (cup-pisteiden kerääminen vaatii liiton jäsenyyden) oli viime kesää suurempi. Naisten sarjoissa osallistujia oli yhteensä kahdeksan ja miesten sarjoissa kolmetoista, kun viime vuonna samat lukemat olivat viisi ja seitsemän. Jos lasketaan mukaan kaikki osallistuneet, nousee määrä huomattavasti, koska jo pelkästään Remote Racessa tuloksen meloi 69 henkilöä. 

Ensi kesän cup-kalenterin suunnittelu aloitetaan vielä tämän vuoden puolella. Remote Race keräsi sen verran paljon suosiota ja toiveita jatkosta, että se toteutunee jossakin muodossa myös ensi kesänä. Muiden kisojen osalta otamme mielellään vastaan myös vinkkejä ja ehdotuksia paikkojen ja järjestäjien suhteen.

Vaikka cup-kausi päättyikin, melontakausi jatkuu vielä pitkään, kun syksyn edetessä vedet hiljenevät veneliikenteestä. Kiitämme kuluneesta kesästä kisajärjestäjiä, kisaajia, yhteistyökumppaneita ja suomalaista SUP-yhteisöä! Tehdään kesästä 2021 vähintäänkin yhtä hieno SUP-kesä!

Finnish SUP Cupin lopputulokset:

Naiset, Distance Cup:

 1. Elle Laakso, 6000
 2. Sara Sundell, 3550
 3. Nina Into, 2800
 4. Isa Merikallio, 1650
 5. Nina Aro, 800
 6. Emmi Prykäri, 750
 7. Ritva Eskelinen, 650

Miehet, Distance Cup:

 1. Tomas Lelovits, 5500
 2. Thomas Fagerström, 4850
 3. Lauri Palmroth, 4350
 4. Janne Laine, 1725
 5. Jari Laine, 975
 6. Jussi Pekkarinen, 850
 7. Jussi Palva, 400
 8. Petri Mikkonen, 325
 9. Timo Mattila, 299
 10. Alpo Tani, 250

Naiset, Technical Race Cup:

 1. Elle Laakso, 4000
 2. Sara Sundell, 3000
 3. Nina Into, 893
 4. Ritva Eskelinen, 725
 5. Nina Aro ja Isa Merikallio, 550
 6. Eeva Haartio, 375

Miehet, Technical Race Cup:

 1. Tomas Lelovits, 4250
 2. Thomas Fagerström, 3350
 3. Lauri Palmroth, 2550
 4. Janne Laine, 2050
 5. Jari Laine, 875
 6. Petri Mikkonen, 400
 7. Juha Soikkeli, 200
 8. Jussi Palva, 125
 9. Jussi Pekkarinen, 99
 10. Timo Mattila, 97
 11. Juha Korhonen, 96
 12. Nicolas V. Flittner, 95

Kaikki kisatulokset täältä.