Tapahtumat, Yleinen

Finnish SUP National Championships 2020 – kisakooste 22.-23.8.

SUP-lautailun SM-kilpailut järjestettiin jo toista vuotta peräkkäin Natura Vivan melontakeskuksella Helsingin Vuosaaressa. Natura Vivalla on erinomaiset puitteet tällaisille tapahtumille.

Lauantai 22.8.

Lauantaina ratkaistiin pitkän matkan Suomen mestarit sekä melottiin kuntosarjan pitkä matka. Sääennuste lauantaille oli sateinen ja tuulinen. Ennuste piti tällä kertaa varsin hyvin paikkansa. Tämä ja vallitseva koronatilanne varmasti vaikutti etenkin kuntosarjan osallistujien määrään. Muutama tuttu nimi kilpasarjastakin joutui koronavarotoimenpiteenä jäämään pois viivalta. Kilpailun aikana säästyttiin kumminkin pahimmilta sateilta mutta tuuli oli navakka 6-10 m/s etelästä. Kilpailupäällikkö joutui miettimään hieman ratoja uusiksi varmistaakseen kaikille turvallisen osallistumisen. Kilpasarjan reitti pidettiin ennakkoon ilmoitettuna n. 10 km mittaisena. Rata piti sisällään sivu-, vasta- ja myötätuulta ja asetti kilpailijoille sopivasti haastetta. Kuntosarjan reitti muutettiin niin, että osallistujat välttivät pahimmat sivutuuliosuudet. Kuntosarjan reitin pituus oli n. 5,5 km. Kuntosarjan reitti toimi myös alle 16-vuotiaiden (U16) kilpasarjan reittinä.

Ensimmäisenä matkaan starttasi miesten ja naisten SM-kilpasarja tuomariveneen ohjastamana. Viisi minuuttia kilpasarjan perään starttasi miesten ja naisten kuntosarja sekä U16-kilpasarja.

Miehissä vahvimman startin nappasi Tomas Lelovits ja naisissa Elle Laakso.
Miehissä neljän kärki pysyi kahdelle ensimmäiselle kääntöpoijulle aika tiiviinä. Tomas piti kärkipaikkaa perässään Madis Vitsut (EST), Thomas ”Tumppi” Fagerström ja Lauri Palmroth. Tässä vaiheessa Elle Laakso naisissa oli saanut tehtyä eroa toisena tulleeseen Sara Sundelliin.

Toisen kääntöpoijun jälkeen tultiin kilpasarjan haastavimmalle osuudelle. Sivutuuli ja aallokko rupesi tekemään kärkeen jo hieman eroja. Laurilla oli ongelmia sivutuulessa ja hän jäi kärkikolmikosta selkeästi jälkeen. Madis saapui kolmannelle kääntöpoijulle johdossa, Tomas toisena ja Tumppi hieman perässä. Kolmannelta poijulta lähdettiin myötäiseen uudelle kierrokselle. Myötäisellä Tomas siirtyi Madisin ohi kärkipaikalle.

Ellellä oli myötäiselle saapuessaan jo turvallinen johto toisena tulevaan Saraan. Isa Merikallio taisteli hienosti ilmatäytteisellä laudallaan sivutuuliosuuden pitäen kiinni kolmannesta sijasta. Naisten osalta kilpailu näytti jo tässä vaiheessa aika selvältä mikäli mitään yllättävää ei tapahtuisi.

Miesten saapuessa viimeistä kertaa ”yläpoijulle” oli Tomaksella pieni johto Tumppiin ja Madisiin. Tässä vaiheessa tapahtui miesten kisassa erittäin ratkaiseva käänne: Tomas suuntasi liikaa mantereelle päin. Ilmeisesti hän tulkitsi siellä näkyvät uimareiden poijut ratapoijuiksi. Hetken päästä Tomas onneksi huomasi virheensä mutta Tumppi oli tässä vaiheessa siirtynyt kärkeen Madis kannoillaan. Kannattaa käydä liiton FB-sivuilla katsomassa muutama live-videopätkä kilpailusta. Tumppi pystyi pitämään kärkipaikan itsellään ja nappasi itselleen pitkän matkan Suomen mestaruuden. Tomas teki uskomattoman nousun hopeasijalle Madisin ohi. Madis tuli maaliin kolmantena, mutta edustusoikeussäännön johdosta SM-pronssi meni neljäntenä maaliin saapuneelle Laurille.

Naisissa ei vastaavaa dramatiikkaa koettu. Kolmen kärjellä oli aika selkeät erot toisiinsa. Suomen mestaruus Elle Laaksolle, hopeaa Sara Sundellille ja pronssia Isa Merikalliolle.

Kuntosarjassa kaikki tsemppasivat annetun reitin hienosti läpi. U16-poikien sarjassa Elias Rantala nappasi itselleen Suomen mestaruuden.

Kilpa- ja kuntosarjan saavuttua maaliin melottin U12-poikien sarja melontakeskuksen eteen sijoitetulla radalla. Suomen mestaruuden vei Sami Lelovits.

Sunnuntai 23.8.

Sunnuntain kisapäivä oli lauantaita tuulisempi mutta aurinkoinen. Päivän lajeina oli 200 m sprint ja technical race. Tuuli ja aallot toivatkin oman mausteensa molempiin lajeihin ja tekivät suorituksesta tasaisempia oloja teknisempää, kun pidempiäkin etumatkoja pystyi kuromaan kiinni, jos osasi hyödyntää aaltoja. 

200 m Sprint

200 m sprint suoritettiin myötätuuleen. Radalle muodostui sen verran aaltoja, että niitä pystyi selvästi hyödyntämään. Nopein tapa ei enää ollut puskea 100 lasissa aaltojen läpi vaan aallot määräsivät optimaalisen tahdin. Aallot olivat suurimmat lähtölinjalla, mikä teki startista haastavan.

Erityisesti naisten sarjassa nähtiin draamaa, kun Sara Sundell pääsi kirimään aallolla aivan edellä meloneen Elle Laakson rinnalle, kun matkaa maaliin oli enää kolmannes. Tilanteessa seurasi pieni yhteentörmäys, josta Elle pääsi karkaamaan voittajana maaliin. Kolmanneksi meloi Ellen sisko Jenna Laakso.

Ellellä ja Saralla tiukkaa taistelua Sprintin voitosta. Kuva: Janne Laine.

Miehissä järjestettin kaksi karsintalähtöä joista kummastakin kaksi parasta pääsi finaaliin. Finaaliin raivasi tiensä Tomas Lelovits, Thomas Fagerström, Lauri Palmroth ja Madis Vitsut. Miesten sprintin finaali oli todella tiukka, kun koko finaalinelikko oli maalissa kolmen sekunnin sisällä toisistaan. Erityisesti kolmannen ja neljännen osalta jouduttiin suorittamaan maalikameratarkistus. Tomas Lelovitsin perässä toiseksi meloi Lauri Palmroth ja itse kisan kolmanneksi tuli Viron Madis Vitsut. Edustusoikeussäännön takia SM-pronssimitalilla palkittiin neljänneksi tullut Thomas Fagerström.

Miesten 200m Sprint finaalin maalilinja. Kuva: Janne Laine

Miesten ja Naisten kuntosarjassa nähtiin kummassakin hienoa taistelua maaliviivalle asti. Elias Rantala meloi U16 sarjassa, mutta samassa lahdössä Miesten kuntosarjan kanssa. Elias nappasi tästä lähdöstä voiton ja Sprintin Suomen mestaruuden.

U12 pojat sarjassa meloi Sami Lelovits ja U12 tytöt sarjassa Linda Koivikko. Nuoret tsemppasivat hienosti itsensä erittäin tuuliselle lähtöviivalle ja lähtivät matkaan yhteislähdöllä.

Linda Koivikko tyytyväisenä Sprintin jälkeen.
Kuva: Janne Laine

Technical race

Technical racessa kilpailijat pujottelivat poijuilla merkattua rataa. Vauhdikas kisamuoto tarjoili vallitsevissa olosuhteissa lisähaastetta melojille mutta lisäviihdettä katsojille, kun osa reitistä suoritettiin vasta- ja osa myötätuuleen. Yhden poijun osalta piti hallita myös voimakas sivuaallokko, ja kyseisellä poijulla useampikin teki uimareissun. Tuuli ja aallokko aiheuttivat haastetta myös paikallaan vedessä tapahtuvissa lähdöissä.

Naisten finaalissa hopealle lopulta melonut Sara Sundell kaatui lähtöviivan ruuhkassa ja pääsi säntäämään Elle Laakson perään takamatkalta. Laakso nappasi kullan kuitenkin selkeällä erolla. Sara pääsi kirimään kakkoseksi jo ennen ensimmäistä poijua ja kuroi tuntuvan kaulan kolmanneksi tulleeseen Jenna Laaksoon. 

Kaikista lajeista Suomen mestaruuden napannut Elle Laakso. Kuva:Janne Laine

Miehissä järjestettiin jälleen kaksi karsintalähtöä joista kummastakin pääsi kaksi parasta finaaliin. Finaaliin raivasi tiensä Janne Laine, Tomas Lelovits, Lauri Palmroth ja Thomas Fagerström. Miesten finaalissa Tomas Lelovits nappasi kärkipaikan heti startista. Tomaksen takana käytiin tiukkaa vääntöä toisesta ja kolmannesta sijasta. Tomas ei tehnyt kärjessä virheitä ja tuli maaliin voittajana selkeällä erolla. Thomas Fagerström rupesi tekemään Janne Laineeseen ja Lauri Palmrothiin kaulaa toisen kääntöpoijun jälkeen. Vastatuuliosuudella Lauri kaatui ja Janne siirtyi kolmanneksi. Thomaksella meni viimeinen kääntöpoiju hieman pitkäksi ja hetken näytti jo siltä, että Janne saattaisi saada Thomaksen kiinni. Thomas ei panikoinut ja ylitti maaliviivan turvallisella erolla toisena. Kolmantena maaliviivan ylitti Janne.

Kuntosarjaan osallistuneet meloivat saman radan kuin kilpasarja. Kaikki saivat varmasti hyvää kokemusta haastavalla radalla. Elias Rantala U16 meloi taas yhdessä miesten kuntosarjan kanssa. Elias voitti jälleen niukasti lähtönsä. Eliaksen otteissa näkyy selkeästi jo useamman vuoden kilpailukokemus. Hyvä Elias!

Kovaa taistelua Sprintin U16 pojat/Miesten kuntosarjan lähdössä. Kuva: Janne Laine

U12 sarjan rata sijoitettiin hieman suojaan pahimmalta tuulelta ja aallolta. U12 sarjassa ainoana osallistujana oli Sami Lelovits.

Sami Technical race radan vastatuuli osuudella. Kuva: Janne Laine.

Overall

SM-kisoissa tittelöidään myös Overall Suomen mestarit. Laskemme kaikista kolmesta eri kilpailumuodosta saadut pisteet yhteen. Tämän tittelin saadaksesi vaaditaan kilpailijalta kattavaa fysiikkaa ja tekniikkaa.

Naiset:
1. Elle Laakso
2. Sara Sundell
3. Nina Into

Miehet:
1. Tomas Lelovits
2. Thomas Fagerström
3. Lauri Palmroth

U16 Pojat: 1. Elias Rantala (kaikki lajit)

U12 Tytöt: 1. Linda Koivikko (200m Sprint)

U12 Pojat: 1. Sami Lelovits (kaikki lajit)

Kaikkien osallistujien sijoitukset ovat nähtävissä tuloslistauksessa.

Suomen SUP-liitto haluaa kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita kilpailijoita ja tapahtuman tukijoita. Iso kiitos myös Natura Vivan koko henkilökunnalle.

Tomas Lelovits juhlii Overall Suomen mestaruuttaan yhdessä Thomaksen ja Laurin kanssa. Kuva: Natura Viva.